Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 4 martie 2019

Published

on

Luni, 4 martie

Zile trecute – 62

Zile rămase – 303

Soarele răsare – 06.47

Soarele apune – 18.08    

Zodia – Peşti  

Calendar ortodox – Sf. Cuv. Gherasim de la Iordan; Sf. Mc. Pavel şi sora sa, Iuliana

Calendar catolic – Sf. Cazimir, rege*

-1275 – Astronomii chinezi observă o eclipsă totală de soare în China.  

-1461 – Războiul celor două roze: regele Henric al VI-lea al Angliei (casa Lancaster) este detronat de către vărul său, care va deveni regele Eduard al IV-lea (casa de York).

-1789 – Intrarea în vigoare a Constituției SUA.  

-1801 – Thomas Jefferson a depus jurământul ca președinte al SUA, primul de la inaugurarea noii capitale a SUA la Washington.  

-1821 – Revoluţia de la 1821: oastea lui Tudor Vladimirescu, supranumită „Adunarea norodului”, ocupă Slatina.

-1882 – S-a născut Nicolae Titulescu, jurist, profesor, diplomat şi om politic, în repetate rânduri ministru de externe, preşedinte al Ligii Naţiunilor, membru titular al Academiei Române.

-1907 – Răscoala ţărănească din 1907 – peste 2 000 de ţărani răsculaţi pătrund în Botoşani, unde au loc ciocniri sângeroase cu armata.

-1915 – Guvernul rus înaintează ambasadorilor  Franței și Angliei la Petrograd un memorandum în care își exprimă hotărîrea de anexare la Rusia a Constantinopolului și a strâmtorilor Bosfor și Dardanele. Guvernele francez și englez nu s-au împotrivit.

-1923 – Se creează Liga Apărării Național-Creștine (LANC), organizație extremistă, condusă de profesorul universitar  A.C. Cuza, din care s-a desprins Garda de Fier.

-1945 – Șase avioane americane greșesc ținta cu 480 km și, în loc să bombardeze orașul german Freiburg, lovesc orașul Zürich. Piloții sunt trimiși în fața unei curți marțiale, în Anglia. Elvețienii, neutri, se plâng demult că avioanele Aliaților invadau frecvent spațiul lor aerian, avioane pe care elvețienii le doborau cu avioanele lor de luptă Bf 109, construite de germani. Englezii și americanii, care îi consideră pe elvețieni o șleahtă de simpatizanți germani, sunt tot mai convinși că elvețienii merită un bombardament ca lumea.

-1946 – Frank Sinatra a lansat primul său album „The Voice Of Frank Sinatra”.

-1963 – La Paris, şase oameni sunt condamnaţi la moarte pentru conspiraţie de asasinat asupra preşedintelui Charles de Gaulle.

-1966 – The Beatles: Într-un interviu publicat în „The Evening Standard”, John Lennon   comentează, „Acum suntem mai populari decât Iisus”, afirmație ce a creat controverse în SUA.  

-1975 – Charlie Chaplin a fost înnobilat de regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

-1977 – S-a produs în România cutremurul cu cele mai grave consecinţe din istorie – peste 1570 de victime. Cutremurul s-a produs la ora 21.22, a avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter şi o durată de circa 56 de secunde. La nivelul întregii ţării au fost circa 11 300 de răniţi şi aproximativ 35 000 de locuinţe s-au prăbuşit. Majoritatea pagubelor materiale s-au concentrat la Bucureşti unde peste 33 de clădiri şi blocuri mari s-au prăbuşit. Cutremurul a afectat de asemenea și Bulgaria. În orașul Sviștov, trei blocuri de locuințe au fost distruse și peste 100 de oameni au murit. Epicentrul cutremurului a fost localizat în zona Vrancea, cea mai activă zonă seismică din țară, la o adâncime de circa 100 km. Unda de șoc s-a simțit aproape în toți Balcanii.

-1977 – Premiera, La Bucureşti, pe scena Teatrului „Lucia Sturdza Bulandra”, a dramei istorice „Răceala” de Marin Sorescu.

-1991 – Prințul Sheikh Saad al-Abdulla al-Sabah a devenit primul membru al familiei conducătoare din  Kuweit care s-a întors în țară după eliberarea de sub ocupația irakiană.

-2005 – A încetat din viaţă dirijorul, compozitorul şi matematicianul Mihai Brediceanu, dirijor al Filarmonicii George Enescu (1982-1990). Ca matematician a fost preocupat de politempie. El a fost cel care a inventat polytimer-ul după cercetări îndelungate la Syracuse University – SUA. (n. 14 iunie 1920).

-2008 – Camera Deputaţilor a adoptat Legea votului uninominal. Actul normativ a fost adoptat cu 231 voturi „pentru”, 11 voturi „împotrivă” şi 18 abţineri.

ULTIMA ORĂ

Sport13 ore ago

Confruntare crucială în play-out-ul SuperLigii: FC Botoșani – FCU 1948

În runda a patra a play-out-ului SuperLigii, FC Botoșani și FCU 1948 se vor întâlni duminică, 14 aprilie, de la...

Sport13 ore ago

Victorie pentru Farul Constanța, în fața Universității Craiova

Într-un meci plin de emoție, echipa lui Gică Hagi, Farul Constanța, a reușit să obțină o victorie impresionantă împotriva Universității...

Regional13 ore ago

Dolj: De luni, încep simulările

8970 de elevi din județul Dolj sunt așteptați să participe în perioada 15-17 aprilie 2024 la simulările județene ale Evaluării...

bench reflecting in water bench reflecting in water
International13 ore ago

Inundații catastrofale în Rusia și Kazahstan: Evacuare de urgență în orașul Orenburg din regiunea Uralilor

Autorităţile ruse au ordonat evacuarea de urgenţă a locuitorilor oraşului Orenburg din regiunea munţilor Urali, după inundaţiile istorice din mai...

National14 ore ago

Ministrul Energiei subliniază nevoia de investiții în capacități de stocare pentru a susține revoluția verde din România

România se află în mijlocul unei revoluţii verzi şi sunt pregătite o mulţime de linii de finanţare pentru investiţii în...

skyscrapers with reflecting walls in modern megapolis skyscrapers with reflecting walls in modern megapolis
International14 ore ago

Comisia Europeană propune prelungirea măsurilor de ajutor de stat în contextul crizei din Ucraina

Comisia Europeană a trimis statelor membre propunerea de prelungire a măsurilor privind ajutorul de stat, după ce ele fuseseră aprobate...

crop doctor with stethoscope in hospital crop doctor with stethoscope in hospital
National14 ore ago

Creștere alarmantă a cazurilor de rujeolă în România: Aproape 800 de noi cazuri înregistrate săptămâna trecută

Aproape 800 de cazuri noi de rujeolă au fost înregistrate, săptămâna trecută, în România – arată datele comunicate de Institutul...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON