Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 5 februarie 2020

Published

on

Miercuri, 5 februarie

Zile trecute – 35

Zile rămase – 331

Soarele răsare – 07.30

Soarele apune – 17.30

Zodia – Vărsător

Calendar ortodox – Sf. Mc Agata și Teodula

Calendar catolic – Sf. Agata, fc. m.**

-61 – Orașul Pompei a fost lovit de un cutremur catastrofal, cu 17 ani înainte de a fi distrus de erupția Vezuviului.

-1535 – Apare prima lege specifică referitoare la săraci și aparține Parlamentului din Paris, Franța.

-1597 – Execuția celor 26 de martiri de la Nagasaki, prima execuție a unor creștini în Japonia.

-1690 – Este încheiat, la Sibiu, tratatul dintre domnul Moldovei, Constantin Cantemir  (1685-1693), tatăl lui Antioh și Dimitrie Cantemir, și Sfântul Imperiu Roman, reprezentat prin generalul imperial Donat Heissler.

-1852 – Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg, Rusia, unul dintre cele mai mari și vechi muzee din lume, este deschis publicului.

-1861 – La Sighet este înființată „Asociația pentru cultura poporului român din Maramureș”.

-1867 – Este încheiat acordul austro-ungar privind crearea statului dualist Austro-Ungaria, în cadrul căruia Marele Principat al Transilvaniei era dizolvat și încorporat Ungariei, desființându-i-se autonomia.

-1876 – Apare prima revistă română de medicină din Transilvania „Higiena și școala”, editată de Paul Vasici-Ungureanu.  

-1885 – Regele Leopolod al II-lea al Belgiei a înființat Statul Independent Congo în centrul Africii, stat pe care apoi l-a condus ca pe o posesiune personală.

-1889 – Ministrul de Externe al României, P.P. Carp, cere Direcțiunii Generale a Telegrafelor și Poștelor, din subordinea Ministerului de Interne, să ofere Agenției Telegrafice Române, care este în curs de organizare la București, o „odae mare în casele ce ocupă”. În aceeași zi, directorul general al telegrafelor și poștelor răspunde că a luat măsurile cuvenite pentru ca de la 1/13 aprilie „să se pună la dispozițiunea noii agenții telegrafice române ce este în ajun a se înființa” spațiul solicitat. (24 ianuarie /5 februarie).

-1905 – A avut loc premiera piesei „Manasse” de Ronetti Roman, la Teatrul Național din București, cu Constantin Nottara în rolul principal.

-1919 – A fost creată compania United Artists (UA), unele dintre cele mai mari studiouri cinematografice ale secolului trecut de către Charlie Chaplin, Mary Pickford, Douglas Fairbanks și D.W. Griffith.

-1925 – Stabilirea de relații diplomatice la nivel de legație între România și Chile.

-1946 – Anglia și Statele Unite ale Americii recunosc guvernul condus de Petru Groza și reiau legăturile diplomatice cu România.

-1971 – Aselenizarea navei cosmice americane Apollo 14 (a fost lansată la 31 ianuarie 1971, comandant al navei fiind Alan Shepard).

-1979 – Are loc premiera filmului „Nea Mărin Miliardar” în regia lui Sergiu Nicolaescu, în rolul principal Amza Pellea.

-1983 – Anișoara Cușmir realizează un nou record mondial de sală la săritura în lungime (6,92 m).

-1990 – A fost înființat, la București, Muzeul Țăranului Român, continuatorul muzeului de etnografie, artă națională, artă decorativă și industrială, inaugurat la 1 octombrie 1906.  

-1991 – România a fost aleasă membră a Comitetului ONU pentru Resurse Naturale, la sesiunea anuală a ESCOSOC (Consiliul Economic și Social al ONU).

-1991 – Franța, Spania și Italia au semnat protocolul cu privire la elaborarea unui sistem comun de rachete antiaeriene.

-1999 – Reuniunea Comitetului Internaționalei Socialiste pentru Europa Centrală și de Est (București).

-2000 – Forțele ruse masacrează cel puțin 60 de civili în Novye Aldi suburbie a Groznîi, Cecenia.

-2003 – A intrat în vigoare Charta Constituțională a Serbiei și Muntenegru, după adoptarea de către Parlamentul Federal de la Belgrad.

-2004 – România a devenit membră de facto a NATO, toate cele 19 state membre ale NATO ratificând protocolul de aderare.

-2015 – Tabloul „Nafea Faa Ipoipo” („Când te vei căsători?”), pictat de francezul Paul Gauguin în 1892 și care prezintă două fete din Tahiti, a fost vândut pentru 300 de milioane de dolari, devenind cea mai scumpă operă de artă din istorie.

 

Continue Reading
%d blogeri au apreciat: