Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 6 august 2019

Published

on

Marți, 6 august

Zile trecute – 217

Zile rămase – 148

Soarele răsare – 06.08

Soarele apune – 20.34

Zodia – Leu

Calendar ortodox

Schimbarea la Faţă a Domnului (Dezlegare la peşte)

Calendar catolic  – Schimbarea la Faţă a Domnului; Fer. Octavian, ep.

Ziua Hiroshimei – Ziua Mondială a Luptei pentru Interzicerea Armei Nucleare. În fiecare an, în ziua de 6 august se pomenesc victimele dezastrelor nucleare de la Hiroshima și Nagasaki din anul 1945. Bombardamentele atomice au constat din două atacuri nucleare implicând aruncarea a două bombe atomice, produse de Statele Unite ale Americii, la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, asupra a două oraşe din Japonia, Hiroshima şi Nagasaki. Decizia a fost luată de președintele american Harry Truman, în dimineața zilei de 31 iulie 1945, pentru a convinge Japonia să  pună capăt celui de-al Doilea Război Mondial. 140.000 de persoane au murit imediat și aproximativ 60.000 de imobile au fost distruse. Orașul Hiroshima, care avea aproximativ 400.000 de locuitori, a fost nimicit în proporție de 90%.

Sărbători naţionale

Bolivia

Jamaica

-1413 – Mircea cel Bătrân încheie cu braşovenii un tratat de comerţ care se referă la numeroasele produse ce făceau obiectul negoţului pe teritoriul Ţării Româneşti.

-1484 – Începe asediul cetății Chilia, în timpul campaniei sultanului Baiazid al II-lea în Moldova (iunie – august 1484); după opt zile, cetatea este cucerită de invadatori (la 14 august) și devine raia turcească.

-1791 – Inaugurarea Porții Branderburg din Berlin.  

-1863 – La Londra a intrat în funcțiune primul metrou din lume, de-a lungul sectorului Victoria Street, cu lungimea de 6,3 kilometri. Tracțiunea era realizată cu o mașină cu abur.

-1867 – S-a înființat Biblioteca Academiei Române.

-1877 – Marele duce Nicolae adresează domnitorului Carol I noi telegrame în care solicită trecerea Dunării de către întreaga armată română. Unități ale armatei române trec Dunărea și iau în primire paza podului de vase Zimnicea-Șiștov.  

-1881 – S-a născut bacteriologul scoţian Alexander Fleming care a descoperit, întâmplător, penicilina la Spitalul Sfânta Ana din Londra, laureat al Premiului Nobel pentru ştiinţă în anul 1945.

-1879 – Moartea lui Ştefan Micle, savant mineralog român, profesor de fizică şi chimie la Facultatea de Ştiinţe din Iaşi.

-1890 – La închisoarea Auburn din New York, ucigaşul William Kemmler devine primul om din lume executat prin electrocutare, moartea survenind la opt minute de la închiderea circuitelor.

-1926 – Înotătoarea americană Gertrude Ederle a fost prima femeie din lume care a traversat Canalul Mânecii. Traversarea a durat mai mult de 14 ore.

-1936 – România aderă la Uniunea de la Berna şi la Convenţia de la Berna pentru protecţia operelor literare şi artistice, în varianta adoptată la Conferinţa de la Roma (1928).

-1945 – Guvernul sovietic restabilește relațiile diplomatice cu România. Guvernele SUA și Angliei au condiționat reluarea relațiilor diplomatice de includerea în guvernul Petru Groza   a unor reprezentanți ai PNL și PNȚ. Vor stabili relații diplomatice cu România la 5 februarie 1946. 

-1945 – Bombardierul american Enola Gay a lansat prima bombă atomică, denumită Little Boy, asupra orașului japonez Hiroshima. În jur de 140.000 de persoane sunt ucise instantaneu și câteva zeci de mii de oameni mor în anii următori de arsuri și de radiații.

-1960 – Revoluția Cubaneză: Cuba naționalizează proprietățile americane și cu capital străin din țară.

-1973 – Compozitorul și cântărețul american Stevie Wonder a suferit un grav accident răsturnându-se cu mașina, în urma căruia a stat patru zile în comă și și-a pierdut complet vederea.

-1990 – Organizația Națiunilor Unite decretează un embargou împotriva Irakului și autorizează, la 25 august 1990, recurgerea la forță împotriva regimului de la Bagdad.

-1991 – Programatorul britanic Tim Berners-Lee și-a publicat primele sale idei pentru realizarea unui sistem de documente legate între ele prin Internet, sistem ce avea să fie denumit World Wide Web.  

-2001 – Președintele Boliviei, Hugo Banzer, a demisionat din funcție.

-2012 – Rover-ul „Curiosity”, trimis de NASA la 26 noiembrie 2011, a ajuns pe Marte.

  

ULTIMA ORĂ

Regional14 ore ago

„FĂRĂ BARIERE – TOT ADEVĂRUL DESPRE DROGURI”, la Craiova

În această după amiază, Casa Studenților din Craiova a fost gazda evenimentului „FĂRĂ BARIERE – Tot adevărul despre droguri”. Manifestarea...

Regional14 ore ago

Universitatea Craiova – CFR Cluj: Meci de top în Superliga României

Universitatea Craiova se pregătește pentru un meci crucial în lupta pentru titlu în Superliga României, întâlnind joi, 25 aprilie, pe...

Sport14 ore ago

FCU Craiova remizează 0-0 cu FC Voluntari: Trică explică de ce echipa nu a obținut victoria

FCU Craiova a remizat, scor 0-0, în compania echipei FC Voluntari, într-o partidă susținută ieri pe stadionul „Anghel Iordănescu“. A fost...

Regional14 ore ago

Spectacol extraordinar și concurs cu peste 600 de tineri gorjeni în 25 de ansambluri

În perioada 26-27 aprilie, Târgu Jiu găzduiește cea de-a XXI-a ediție a Festivalului Jocului și Portului Gorjenesc pentru Tineret ,,Liviu...

technology computer display business technology computer display business
Regional14 ore ago

Instituirea zilei de 11 aprilie ca ”Ziua educației financiare”

           În data de 25 aprilie 2024, la sediul I.S.J. Dolj, ora 11:00, Inspectoratul Școlar Județean Dolj va premia unitățile...

Regional14 ore ago

Arta și creația înfloritoare la Târgul de Paște din Dolj: Expoziții și ateliere de pictură

Centrul Creației Populare Dolj prezintă expoziții, ateliere, paradă de modă la Târgul de Paște și la Galeriile „Cromatic“. Vor fi pânze cu...

Regional14 ore ago

Tragedie pe DN 6: Accident rutier în Răcarii de Sus, o persoană decedată și una rănită

După-amiaza zilei de miercuri, 24 aprilie, Inspectoratul de Poliție Județean Dolj a fost alertat cu privire la un accident grav...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON