Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 6 mai

Published

on

Zile trecute – 125

Zile rămase – 240

Soarele răsare – 05.59

Soarele apune – 20.26

Zodia – Taur

Calendar ortodox – Sf. şi Dreptul Iov, mult răbdătorul; Sf. Mc. Varvar (Dezlegare la pește)

Calendar catolic – Ss. Benedicta, fc.; Petru Nolasco, clg.

Ziua Mondială a Râsului. Sărbătorită pentru prima dată în India, în prima duminică a lunii mai, această zi a câștigat repede teren, astăzi, fiind marcată cu multă voie bună în numeroase orașe de pe toate continentele. Evenimentele includ spectacole cu clowni, picturi pe față, prezentări de povești, teatru de păpuși, concursuri de baloane, orice eveniment care poate aduce zâmbetul și bucuria în sufletul oamenilor.

-1639 – A fost încheiată construcţia Bisericii „Trei Ierarhi” din Iaşi, ctitorie a domnitorului Vasile Lupu; aici se află mormintele lui Alexandru Ioan Cuza, Dimitrie Cantemir şi Vasile Lupu.

-1682 – Ludovic al XIV-lea al Franţei îşi mută întreaga curte la Versailles. Versailles va deveni sediul oficial al guvernului Franţei.

-1791 – Prin decretul purtând această dată, Palatul Luvru din Paris a fost transformat în muzeu.

-1849 – Trupele maghiare conduse de maiorul Imre Hatvani sunt înfrânte decisiv de către Armata revoluţionară a lui Avram Iancu.

-1888 – Victor Babeş face primele vaccinări antirabice la Bucureşti.

-1889 – Turnul Eiffel este deschis oficial spre vizitare publicului în cadrul Expoziţiei Universale din Paris.  

-1937 – Aeronava „Hindenburg”, cel mai mare dirijabil construit vreodată, ia foc în timp ce încerca să aterizeze la Lakenhurst, New Jersey. Victime, 36 de pasageri şi membri ai echipajului.

-1949 –  Ziua de naștere a informaticii  moderne. Maurice Wilkes și o echipă de la Universitatea din Cambridge au executat primul program stocat pe calculatorul EDSAC,

calculator bazat pe arhitectura  Neumann.

-1954 – Atletul britanic Roger Banister a devenit primul om din lume care a alergat o milă (1.601 metri) în mai puțin de patru minute.

-1960 – Peste 20 de milioane de telespectatori s-au uitat la prima nuntă regală televizată, când  Prinţesa Margareta s-a căsătorit cu Anthony Armstrong-Jones, la Westminster Abbey.  

-1984 – Are loc, la Palatul Sporturilor din București, gala de adio a gimnastei Nadia Comăneci. Cu prilejul retragerii sale din activitatea competițională, gimnasta primește din partea președintelui Comitetului Internațional Olimpic, Juan Antonio Samaranch,   Ordinul Olimpic.

-1990 – „Podul de flori” de peste  Prut – prima deschidere a frontierelor dintre România şi actuala Republica Moldova.  

-1994 – Inaugurarea oficială a tunelului de sub Canalul Mânecii, considerat de experţi ca „lucrarea secolului”. Eurotunelul, cu o lungime de 50,3 km, situat la o adâncime cuprinsă între 25 si 45 de metri sub  fundul mării, a costat 10 miliarde de lire sterline.

-2000 – Fostul dictator chilian Augusto Pinochet a fost înştiinţat de inculparea sa de către justiţia argentiniană pentru asasinarea în anul 1974, la Buenos Aires, a şefului Statului Major al armatei chiliene din acea vreme, generalul Carlos Prats.

-2001 – În timpul unei călătorii în Siria, Papa Ioan Paul al II-lea devine primul papă care intră într-o moschee.  

-2003 – A fost inaugurată, la Moscova, prima staţie de metrou din lume aflată la cea mai mare adâncime. Staţia Park Pobedi (Piaţa Victoriei) este construită la 90 de metri sub pământ.

-2007 – Nicolas Sarkozy este ales președinte al Franței. Acesta a învins-o în cursa electorală pentru  președinția Franței pe socialista Ségolène Royal cu 53% din voturile exprimate.

-2012 –  Alegeri prezidențiale în Franța – al doilea tur desfășurat între Sarkozy și Hollande. Președintele ales al Franței, François (Gérard Georges Nicolas) Hollande (n. 12 august 1954), a obținut 51,62% din voturile exprimate, față de 48,38% cât a obținut Nicolas Sarkozy.  

Continue Reading
%d blogeri au apreciat: