Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 8 august 2018

Published

on

Miercuri, 8 august

Zile trecute – 219

 

 

 

 

 

Zile rămase – 146

Soarele răsare – 06.11

 

 

 

 

Soarele apune – 20.31

Zodia – Leu

 

 

 

Calendar ortodox – Sf. Ierarh Emilian Mărturisitorul, episcopul Cizicului, și Miron, episcopul Cretei

 

 

Calendar catolic – Sf. Dominic, pr.**

 

 

 

Ziua Internațională a Pisicii (din 2002). Se celebrează pe 8 august, fiind considerată ca o oportunitate de a sărbători legătura dintre om și pisică. Inițiată de către Fondul Internațional pentru Bunăstarea Animalelor (IFAW) și alte grupuri pentru drepturile animalelor, în 2002, ziua dedicată celui mai popular animal de companie din lume se bucură de notorietate în fiecare an. Pisicile trăiesc alături de oameni de cel puțin 9500 ani. Datorită legăturii strânse cu oamenii, pisicile trăiesc aproape peste tot în lume. Se estimează că în prezent numărul lor la nivel mondial depășește cifra de 500 de milioane.

 

 

 

 

-117  – În urma morţii împăratului Traian, locul este luat de către fiul său Hadrian care va avea o domnie caracterizată de lungi perioade de pace.

-754  – Sfârșitul Sinodului convocat de Constantin al V-lea la 10 februarie. A fost condamnat cultul icoanelor și s-a hotărât distrugerea acestora (mișcarea iconoclastă).

-1826 – Mitropolitul Moldovei, Veniamin Costachi, hotărăște ridicarea Catedralei mitropolitane de la Iași, unde, din anul  1889, se află racla cu cinstitele moaște ale Cuvioasei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei.

-1870 – A avut loc mișcarea antidinastică de la Ploiești, condusă de Alexandru Candiano-Popescu cunoscută ca Republica de la Ploiești.

-1876 – Thomas Edison primește brevet pentru șapirograf.

-1889 – Prin Înalt Decret Regal 2073 s-a înființat, pe lângă Marele Stat Major al Armatei Române, o Școală Superioară de Resbel, în prezent Academia de Înalte Studii Militare.

-1900 – Prima ediție a „Cupei Davis”.

-1901 – S-a născut Ernest Orlando Lawrence, fizician american, inventator al tubului color de televiziune, laureat, în 1939, cu Premiul Nobel pentru fizică.

-1919 – S-a născut Dino de Laurentiis, producător italian de film, printre care „La Strada” (Oscar – 1954) şi „Serpico” (1973).

-1929 – Dirijabilul german „Graf Zeppelin” începe un zbor-tur în lume.

-1932 – Naşterea, la Mout, a lui Abebe Bikila, atlet etiopian, primul alergător din lume care a câştigat două maratoane olimpice consecutiv, în 1960 şi 1964.

-1940 – Se semnează un nou acord economic româno-german care prevedea ca tot surplusul de cereale al României să se îndrepte către Germania hitleristă şi aliaţii săi.

-1942 – Al cincilea film animat al lui Walt Disney, „Bambi”, a cărui producție a durat aproape cinci ani, are premiera mondială la Londra. Premiera SUA a urmat la 13 august la New York.

-1945 – La Londra se semnează un acord între marile puteri aliate privind urmărirea și pedepsirea criminalilor de război naziști în cadrul unui Tribunal militar internațional. La 2 noiembrie 1945, tribunalul și-a început lucrările la Nürnberg.

-1963 – România semnează Tratatul privind încetarea experienţelor atomice în atmosferă, în spaţiul cosmic sau sub apă, încheiat la 5 august între SUA, Marea Britanie și URSS.

-1963 – Are loc „Marele Jaf din Tren” – Trenul poștal de Corespondență al Casei Regale, care călătorea de la Glasgow spre Londra, a fost jefuit de o bandă formată din 15 indivizi, conduși de Bruce Reynolds. Ei au pătruns în tren și au furat 2,3 milioane de lire sterline (echivalentul a aproximativ 80 de milioane de dolari în 2009). Treisprezece dintre membrii grupării au fost prinși, judecați și condamnați.

-1974 – Președintele Richard Nixon, într-o emisiune de televiziune, își anunță demisia din funcția de președinte al Statelor Unite, care va avea loc oficial a doua zi la prânz.

-2000 – În cadrul Festivalului Internațional de Teatru – „Shakespeare” de la Gdansk, Polonia Teatrul Național din Craiova a prezentat spectacolul „Timon din Atena”, în regia lui Mihai Mănuțiu, cu actorul Ilie Gheorghe în rolul principal.

2007 – Naveta spaţială americană Endeavour a fost plasată cu succes pe orbită având la bord şapte astronauţi, printre care şi prima învăţătoare care merge în spaţiu.

-2008 – Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Beijing.