Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 8 decembrie 2017

Published

on

Vineri, 8 decembrie

Zile trecute – 341

 

 

 

 

 

Zile rămase – 24

Soarele răsare – 07.39

 

 

 

 

Soarele apune – 16.36

Zodia – Săgetător

 

 

 

 

Calendar ortodox – Sf. Cuv. Patapie; Sf. Ap. Cezar, Tihic și Onisifor

 

 

 

Calendar catolic – Neprihănita Zămislire; Sf. Narcisa, fc.

 

 

 

 

Ziua Constituției României

 

 

 

 

 

 

-1609 – La Biblioteca Ambrosiană din Milano, se deschide sala de lectură, a doua din Europa acelei vremi.

-1765 – Americanul Eli Whitney a inventat daracul pentru bumbac, care a revoluționat dezvoltarea industriei de prelucrare a acestei materii prime.

-1832 – A apărut, la București, sub conducerea lui Ion Heliade Rădulescu, primul număr din „Buletin, gazeta administrativă”, primul periodic românesc oficial, actualul „Monitor Oficial” al României.

-1846 – Inaugurarea localului Bibliotecii Române din Paris, care va deveni și sediul „Societății studenților români”.

-1854 – Papa Pius al IX-lea a decretat dogma fundamentală despre „Neprihănita Zămislire” referitor la Fecioara Maria.

-1876 – S-a născut scriitoarea Hortensia Papadat-Bengescu. A avut o contribuţie importantă la modernizarea romanului românesc, în special prin ciclul romanesc al familiei Halippa: „Fecioarele despletite”, „Concert din muzică de Bach”, „Drumul ascuns”, „Rădăcini” (m. 5 martie 1955). 

-1904 – România semnează, la Haga, alături de alte 24 de state, „Convenția internațională asupra regimului vaselor Crucii Roșii pe timp de război”.

-1905 – Papa Pius al X-lea introduce primirea primei Sfinte Împărtășanii la copiii de rit romano-catolic de pretutindeni, ajunși la vârsta înțelegerii (la 7 ani).

-1921 – Inaugurarea Operei Române din București cu spectacolul „Lohengrin”, de Richard Wagner, traducerea lui Șt. O. Iosif, dirijor George Enescu, în regia lui Adalbert Markowsky.

-1925 – Înființarea „Institutului de Statistică Generală”.

-1928 – Este transmisă la Radio România prima conferință adresată femeilor.

-1941 – S-a înființat lagărul de exterminare Chełmno, în Polonia ocupată de naziști.

-1945 – Mark Ethridge, editor la „Luisvill Courier-Journal” și profesorul C.E. Block întocmesc la sugestia Secretarului de stat american Byrnes, un raport referitor la situația politică din România și Bulgaria. Rapoartele, nepublicate în SUA, confirmă că la București, guvernul era dominat de comuniști, contrar mențiunilor înțelegerii de la Ialta.

-1955 – Crearea drapelului european (un cerc format din 12 stele de aur pe un fond albastru), simbol al uniunii popoarelor Europei. Începând din mai 1986, drapelul european, al Consiliului Europei, este totodată și emblema oficială a Uniunii Europene.  

-1974 – Grecia optează, prin referendum, pentru republică și abolirea monarhiei, care fusese instituită în 1832; la 16 iunie 1975 va fi votată o nouă constituție.

-1976 – Formația „The Eagles” lansează unul din cele mai bine vândute albume, „Hotel California”.

-1991 – A fost aprobată prin referendum național noua Constituție a României, adoptată de Adunarea Constituantă la 21 noiembrie 1991; elaborarea, dezbaterea și adoptarea Constituției au durat un an și jumătate.

-1991 –  A fost adoptată „Declaraţia de constituire a Comunităţii Statelor Independente (CSI)”, care consfinţea desfiinţarea Uniunii Sovietice. Hotărîrea a fost luată de cei trei preşedinţi de state – Boris Elţîn (Rusia), Leonid Kravciuc (Ucraina) şi Stanislav Ciucekievici (Belarus)

-1991 – Primele alegeri Prezidențiale în Republica Moldova.  Președinte al Republicii este ales Mircea Snegur.  

-1995 – Premierul rus, Viktor Cernomârdin și șeful guvernului cecen, Doku Zavgaev,   semnează un acord ce consfințește apartenența Ceceniei la Rusia. Cecenia primește o relativă autonomie în domeniul relațiilor economice și culturale.

-1996 – A încetat din viaţă Marin Sorescu, poet şi dramaturg distins cu Premiul Herder pe anul 1991, membru al Academiei Române; în perioada 1993-1995 a fost ministru al Culturii (volumul de poezii „La lilieci”, piese de teatru „Iona”, „A treia ţeapă”) (n. 19 februarie1936).

-2004 – Douăsprezece țări din America de Sud au semnat o declarație prin care anunțau înființarea Uniunii Națiunilor Sud-Americane, o structură interguvernamentală gândită după modelul Uniunii Europene.

 

 

 

 

 

Foto: Dana Simovici