Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 8 martie 2017

Published

on

Miercuri, 8 martie

Zile trecute – 66

 

 

 

Zile rămase – 299

Soarele răsare – 06.40

 

 

 

 

Soarele apune – 18.13

Zodia – Peşti 

 

 

 

Calendar ortodox – Sf. Ier. Mărturisitori Teofilact, episcopul Nicomidiei şi Pavel, episcopul Plusiadei

 

 

 

Calendar catolic – Sf. Ioan al lui Dumnezeu, clg.(*)

 

 

 

 

Ziua Internaţională a Femeii. Ziua Internațională a Femeii (denumită generic Ziua Femeii) este sărbătorită anual la data de 8 martie pentru a comemora atât realizările sociale, politicile și condițiile economice ale femeilor, cât și  discriminarea și violența care își fac încă simțită prezența în multe părți ale lumii. Ziua Internațională a Femeii a fost adoptată în 1977, printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU. 

 

 

 

-1618 – Johannes Kepler descoperă a treia lege a mișcării planetelor.

-1848 – Are loc, la Paris, în locuința lui Nicolae Bălcescu, o întrunire a revoluționarilor români, în care se decide declanșarea revoluției în țară și se redactează programul revoluționar.

-1862 – A avut loc prima confruntare din lume dintre două cuirasate, în Bătălia de la Hampton Roads, S.U.A. (în timpul Războiului civil): „Monitor” (aparţinând Uniunii) şi    „Merrimach” (aparţinând Confederaţiei), ocazie ce a revoluţionat tehnicile de luptă.

-1896 – S-a născut, la Piteşti, Zavaidoc (Marin Teodorescu), cântăreţ renumit în perioada interbelică. Multe dintre melodiile sale au devenit şlagăre ale muzicii lăutăreşti.

-1936 – S-a născut, la Bucureşti, actriţa de teatru şi film Gina Patrichi.

-1910 – Aviatoarea franceză Raymonde de Laroche devine prima femeie care primește licența de pilot.

-1911 – Ziua Internaţională a Femeii este lansată, pentru prima dată, în Copenhaga, Danemarca, de Clara Zetkin, liderul femeilor din Partidul Social Democratic din Germania.

-1918 – Primul caz de gripă spaniolă; începutul unei pandemii devastatoare.

-1935 – La Tokyo este găsit mort pe stradă câinele credincios Hachikō, rămas în memoria umanității pentru devotamentul față de stăpânul său chiar și la mulți ani după decesul acestuia.

-1945 – La două zile după instalarea guvernului Petru Groza, la 6 martie 1945, Churchill s-a adresat preşedintelui american Roosevelt, printr-o telegramă personală şi strict secretă, în care îşi manifesta îngrijorarea faţă de instalarea, prin forţă, a unui guvern comunist şi prevedea „epurarea fără discriminare a românilor anticomunişti”. În telegrama de răspuns, preşedintele american, recunoscând amestecul conducerii de la Kremlin în numirea unui guvern comunist, menţiona: „eu cred că România nu este un loc bun pentru a ne măsura cu ruşii”.

-1968 – La Praga, studenții cehoslovaci își declară sprijinul față de mișcarea de liberalizare cunoscută sub numele de Primăvara de la Praga.  

-1970 – Reprezentativa de handbal masculin a României cucereşte, pentru a treia oară consecutiv, titlul de campioană mondială.

-1979 – Începe vizita oficială în România a preşedintelui Franţei, Valery Giscard d’Estaing (8 marie – 10 martie 1979).

-2000 – Papa Ioan Paul al II-lea a fixat această zi pentru „mea culpa publica” (zi de pocăință).

-2014 – Avionul Boieng 777, aparținând Malaysia Airlines, care făcea legătura între Kuala Lumpur și Beijing, cu 239 de persoane la bord, a dispărut de pe radar deasupra Golfului Thailandei.  

ULTIMA ORĂ

Regional15 ore ago

„FĂRĂ BARIERE – TOT ADEVĂRUL DESPRE DROGURI”, la Craiova

În această după amiază, Casa Studenților din Craiova a fost gazda evenimentului „FĂRĂ BARIERE – Tot adevărul despre droguri”. Manifestarea...

Regional15 ore ago

Universitatea Craiova – CFR Cluj: Meci de top în Superliga României

Universitatea Craiova se pregătește pentru un meci crucial în lupta pentru titlu în Superliga României, întâlnind joi, 25 aprilie, pe...

Sport15 ore ago

FCU Craiova remizează 0-0 cu FC Voluntari: Trică explică de ce echipa nu a obținut victoria

FCU Craiova a remizat, scor 0-0, în compania echipei FC Voluntari, într-o partidă susținută ieri pe stadionul „Anghel Iordănescu“. A fost...

Regional15 ore ago

Spectacol extraordinar și concurs cu peste 600 de tineri gorjeni în 25 de ansambluri

În perioada 26-27 aprilie, Târgu Jiu găzduiește cea de-a XXI-a ediție a Festivalului Jocului și Portului Gorjenesc pentru Tineret ,,Liviu...

technology computer display business technology computer display business
Regional16 ore ago

Instituirea zilei de 11 aprilie ca ”Ziua educației financiare”

           În data de 25 aprilie 2024, la sediul I.S.J. Dolj, ora 11:00, Inspectoratul Școlar Județean Dolj va premia unitățile...

Regional16 ore ago

Arta și creația înfloritoare la Târgul de Paște din Dolj: Expoziții și ateliere de pictură

Centrul Creației Populare Dolj prezintă expoziții, ateliere, paradă de modă la Târgul de Paște și la Galeriile „Cromatic“. Vor fi pânze cu...

Regional16 ore ago

Tragedie pe DN 6: Accident rutier în Răcarii de Sus, o persoană decedată și una rănită

După-amiaza zilei de miercuri, 24 aprilie, Inspectoratul de Poliție Județean Dolj a fost alertat cu privire la un accident grav...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON