Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 9 noiembrie 2019

Published

on

Sâmbătă, 9  noiembrie

Zile trecute – 312

Zile rămase – 53

Soarele răsare – 07.04

Soarele apune – 16.55

Zodia – Scorpion

Calendar ortodox – Sf. Ier. Nectarie de la Eghina;

Sf. Mc. Claudiu, Castor, Sempronian si Nicostrat;

Sf. Mc. Onisifor și Porfirie; Sf. Cuv. Matroana

Calendar catolic – Sfințirea Bazilicii din Lateran

În fiecare an, pe 9 noiembrie, sunt comemorate victimele „Nopţii de cristal”. În anul 1938, vitrinele tuturor magazinelor evreieşti din Germania şi Austria au fost sparte de către bande de nazişti. Peste 30.000 de evrei au fost trimisi în taberele de concentrare, iar alţi 100 au fost omorâţi. Peste 7.000 de magazine au fost distruse. În amintirea tragicelor evenimente, pe data de 9 noiembrie, este celebrată Ziua Internaţională de Luptă împotriva rasismului şi antisemitismului.

Ziua Independenței în Cambodgia (1953)  

-1282 – Papa Martin al IV-lea l-a excomunicat pe regele Petru al III-lea al Aragonului.

-1330 – La Posada, oastea lui  Basarab I a început lupta cu oștirea ungară condusă de Carol Robert de Anjou, care se retrăgea spre Transilvania.

-1376 – Primele statute de breaslă păstrate din Transilvania. Ele aparțineau breslelor din Sibiu, Sighișoara, Sebeș și Orăștie.  

-1697 – Papa Inocențiu al XII-lea fondează orașul Cervia.

-1799 – Revoluția franceză: Lovitură de stat („18 brumar”). Directoratul este înlăturat și înlocuit cu Consulatul. Societatea franceză a suferit o serie de transformări profunde. Privilegiile feudale, aristocratice și religioase au dispărut, iar principiile vechi despre tradiție și ierarhie au fost brusc răsturnate prin formula sacră „Liberté, égalité, fraternité”. La nivel global, revoluția a accelerat ascensiunea republicilor și instaurarea democrațiilor, răspândirea liberalismului, naționalismului, socialismului și secularismului, dezvoltarea ideologiilor moderne și conceptul de război total.

-1857 – Deputații pontași din Adunarea ad-hoc a Moldovei, în frunte cu Ion Roată, au depus o jalbă pe biroul Adunării, cerând, printre altele, desființarea „boierescului”.

-1877 – Armata română cucerește reduta otomană de la Rahova.

-1888 – Criminalul londonez Jack Spintecătorul a ucis ultima lui victimă, pe nume Mary Jane Kelly. Numele este preluat dintr-o scrisoare trimisă Agenției Centrale de Știri din Londra de către o persoană care pretindea că este ucigașul. Victimele erau alese din rândul femeilor care munceau ca prostituate. Crimele se petreceau fie în timpul nopții, fie dimineața devreme, în locuri publice sau semi-publice. Gâtul victimei era tăiat după ce i se mutila trupul. Teoriile susțin că victimele erau mai întâi strangulate pentru a fi reduse la tăcere, lucru ce explică lipsa sângelui de la locul crimelor. Scoaterea organelor interne din trupurile a trei victime i-a determinat pe oficiali să presupună că ucigașul avea cunoștințe de chirurgie. Din cauza faptului că ucigașul nu a fost identificat, legendele ce privesc aceste omoruri au circulat ca o combinație de cercetări istorice cu folclor și pseudoistorie.  

-1923 – „Puciul de la berărie”, condus de Adolf  Hitler, este înnăbușit la München. 

-1938 – Diplomatul nazist Ernst vom Rath moare de rănile provocate de gloanțele rezistenței luptătorilor evrei, un act pe care naziștii l-au folosit ca o scuză pentru a demara pogromul național cunoscut sub numele de „Kristallnacht” (Noaptea de Cristal). În toată Germania, au fost incendiate peste 200 de sinagogi, magazinelor evreieşti le-au fost sparte geamurile (ceea ce a dat numele de Kristallnacht, „noaptea sticlei sparte”), mulţi evrei au fost agresaţi fizic, peste 7.000 de oameni de afaceri evrei au fost atacaţi, cărţile religioase ale comunităţii evreieşti au fost arse în public, 91 de evrei au fost ucişi, iar peste 30.000 arestaţi şi trimişi în lagăre de concentrare.

-1961 – România a devenit membră a Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

-1970 – A încetat din viaţă omul de stat Charles de Gaulle. În timpul celei de-a doua conflagraţii mondiale a condus destinele Franţei libere, opunându-se regimului progerman de la Vichy, iar la începutul anilor ‘60 a pus capăt crizei algeriene. În 1940 a devenit șef al guvernului francez din exil la Londra, iar în 1945  a fost ales prim-ministru de către Parlamentul francez. În 1958 a fost ales președinte al Franței, post pe care l-a păstrat și după alegerile din 1965. Pe 28 aprilie 1969 de Gaulle a demisionat din funcția de președintele al Statului. Se născuse la 22 noiembrie 1890.

-1989 – Căderea Zidului Berlinului, un simbol al Războiului Rece, a reprezentat primul pas către reunificarea Germaniei, divizată după cel de-al Doilea Război Mondial.Barierele dintre Germania de Est și cea de Vest au fost deschise.

-1993 – Croații bosniaci au distrus podul Stari Most din Mostar, construit cu peste 400 de ani în urmă.

-1994 – Descoperirea elementului chimic darmstadiu.

-2003 – O eclipsă totală de lună este văzută în America, Europa, Africa și Asia Centrală.

-2008 – Dosarul privind crimele şi abuzurile Securităţii, în care erau reclamaţi 67 de foşti activişti de partid, psihiatri şi angajaţi ai Securităţii, Miliţiei şi Procuraturii, a fost închis de Parchetul instanţei supreme, care a motivat că a intervenit prescripţia faptelor.

Foto: Dana Simovici