Connect with us

Azi despre ieri

Azi desprei ieri – 20 mai

Published

on

Zile trecute – 140

Zile rămase – 226

Soarele răsare – 05.43

Soarele apune – 20.42

Zodia – Taur

Calendar ortodox – Sf. Mc. Talaleu; Sf. Cuv. Talasie; Sf. Lidia din Filipi (Dezlegare la pește)

Calendar catolic – Ss. Bernardin din Siena, pr.; Lidia, ucenica Sf. Paul

Ziua Internațională a Metrologiei. Ziua Internațională a Metrologiei este sărbătorită anual la 20 mai, ziua în care, în 1815, a fost semnată la Sevres, lângă Paris, „Convenția Metrului”. Peste 80 de state celebrează impactul pe care îl au măsurările asupra vieții noastre cotidiene, în care nu există nicio latură neatinsă de acest aspect esențial. O lume fără măsurători exacte este o lume în care știința, tehnologia, comerțul și societatea nu pot comunica și în care eroarea și incertitudinea ar avea dominația supremă. / Ziua națională a statului Camerun

-325  – Are loc primul Conciliu de la Niceea.

-1498 – Expediția lui Vasco da Gama a atins țărmul indian, deschizând un nou drum maritim.

-1521 – Are loc bătălia de la Pamplona în timpul războiului dintre Spania și Franța.

-1595 – Delegația munteană încheie, la Alba Iulia, tratatul de suzeranitate a principelui Transilvaniei, Sigimund Bathory asupra Țării Românești.  

-1865 – A fost inaugurată, la București, prima expoziție națională de produse agricole și industriale românești, organizată din inițiativa lui Ion Ionescu de la Brad și a lui Petre S. Aurelian.  

-1875 – A fost semnată, la Paris, Convenția Metrului, tratat prin care s-a promovat Sistemul Internațional de Unități de Măsură (tratat la care România  va adera la 10/22 martie 1883)

-1882 – Se formează „Tripla Alianță” între Germania, Austro-Ungaria și Italia.  

-1902 – Cuba își câștigă independența față de Statele Unite.  

-1920 – S-a inaugurat Opera Română din Cluj, cu opera „Aida”, de Giuseppe Verdi.

-1927 – Charles Augustus Lindberd, pilot din Detroit, a efectuat primul zbor fără escală peste Oceanul Atlantic, la bordul unui avion monoplan. Charles Augustus Lindberd, Jr. (04.02.1902-26.08.1974), cunoscut și ca „Lucky Lindy” (Norocosul Lindy) sau „The Lone Eagle” (Vulturul solitar), a fost un pilot american, de origine suedeză, unul din pionierii zborurilor de lungă durată, devenit faimos pentru efectuarea primului zbor solo non-stop transatlantic în 1927. Conform unor opinii, Lindberd și-ar fi stricat enormul renume pe care l-a cucerit datorită performanțelor sale de aviator, prin implicarea puternică în mișcarea menită să împiedice intrarea Statelor Unite ale Americii în cel de-al Doilea Război Mondial. După alte opinii, Lindberd ar fi dovedit patriotism și deosebit curaj prin susținerea unei cauze pe care el o considera justa în ciuda pierderii suportului publicului.

-1940 – Primii prizonieri sosesc în noul lagăr de concentrare la Auschwitz.  

-1960 – Filmul „La Dolce Vita”, regizat de Federico Fellini primește „Palme d’Or” la Festivalul Internațional de Film de la Cannes.

-1988 – A murit prof. dr. Ana Aslan, membră a Academiei Române, director al Institutului Naţional de Geriatrie şi Gerontologie (n. 1 ianuarie 1897).

-1989 – Masacrul din Piața Tiananmen: Autoritățile chineze declară legea marțială în fața demonstrațiilor pro-democrație.

-1990 – Primele alegeri libere în România de după cel de-Al Doilea Război Mondial, încheiate cu victoria foștilor comuniști (FSN) și alegerea lui Ion Iliescu în funcția de președinte al României.

-2005 – La cea de-a 58-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Cannes, filmul lui Cristi Puiu, „Moartea domnului Lăzărescu” a obținut premiul „Un Certain Regard”.

Continue Reading
%d blogeri au apreciat: