Connect with us

Azi despre ieri

Azi desprei ieri – 7 aprilie

Published

on

Zile trecute – 97

Zile rămase – 268

Soarele răsare – 06.44

Soarele apune – 19.52

Zodia – Berbec

Calendar ortodox – Sf. Ap. Irodion, Agav, Ruf, Flegon, Asincrit și Ermis; Sf. Ier. Celestin, episcopul Romei

Calendar catolic – Ss. Iulia Billiart, clg; Dionisie, ep.

Ziua Internaţională a Rromilor, marcată la 8 aprilie în fiecare an, a fost proclamată în 1990, în cadrul celui de-al IV-lea Congres al Uniunii Internaționale a Romilor, care s-a desfășurat la Varșovia. Data a fost aleasă în amintirea zilei de 8 aprilie 1971, când a avut loc, lângă Londra, prima reuniune la nivel internațional a reprezentanților etniei rome, ocazie cu care au fost puse bazele unei organizații internaționale a romilor, denumită „Uniunea Internațională a Romilor” (IRU), care, începând cu anul 1993, are statut de organizație consultativă pe lângă Organizația Națiunilor Unite.

-217  – Împăratul roman Caracalla este asasinat (și succedat) de prefectul Gărzii Pretoriene, Marcus Opellius Macrinus.  

-1195 – Împăratul bizantin Issac al II-lea Angelos este orbit și detronat de propriul său frate, care devine împărat ca Alexios al III-lea Angelos.

-1820 – Este descoperită celebra statuie grecească Venus din Milo în Insula Milos din Marea Egee.  

-1829 – A apărut, la Bucureşti, primul periodic din Ţara Românească, „Curierul Românesc”, editat de Ion Heliade Rădulescu.  

-1880 – A avut loc, la Teatrul Naţional din București, premiera piesei lui I.L. Caragiale, „D-ale Carnavalului”.

-1909 – Regele României, Carol I, adresează o scrisoare prinţului Ferdinand de Saxa Coburg prin care recunoaşte independenţa şi proclamarea regatului bulgar.

-1911 – Fizicianul olandez Heike Kamerlingh Onnes a anunţat descoperirea fenomenului de superconductibilitate.

-1924 – Lee de Forest obţine în SUA patentul pentru pick-up.

-1985 – Mihail Gorbaciov anunţă că URSS va suspenda instalarea rachetelor cu rază medie de acţiune (SS-20) în Europa  şi a cerut Statelor Unite să facă acelaşi lucru.

-1999 – Mii de persoane formează scuturi umane pe trei poduri din Belgrad şi Novi Sad pentru a le proteja împotriva raidurilor NATO.

-2013 – A încetat din viaţă Margaret Thatcher (n. 13 octombrie 1925), fost prim-ministru al Regatului Unit, singura femeie aleasă în această funcţie până în prezent.

-2003 – Regele Carl al XVI-lea Gustaf al Suediei și Regina Silvia au început o vizită de 3 zile în România.

-2005 – Peste patru milioane de oameni participă la funerariile papei Ioan Paul al II-lea (18 mai 1920 – 2 aprilie 2005).

Continue Reading
%d blogeri au apreciat: