Connect with us

Evenimente

„Balena albastră” pune autoritățile pe jar

Și prefectul judeţului Vâlcea a convocat o şedinţă de urgenţă.

Published

on

Controversatul joc pe internet numit „Balena albastră” va fi, săptămâna viitoare, subiect de analiză în Comisia de control a SRI – a anunţat senatorul liberal, membru al acestei comisii, Cristian Chirteş. Chiar dacă a recunoscut că nu ştie prea multe despre acest subiect, senatorul PNL a explicat că SRI este singurul organism abilitat să controleze derapajele din mediul online.
Ministrul de Interne, Carmen Dan, a anunţat că va avea, marţi, alături de primarul Capitalei, Gabriela Firea, întâlniri cu elevii din mai multe şcoli bucureştene pentru a le spune cât de periculos este jocul „Balena albastră”.

Carmen Dan spunea şi marţi, la Parlament, că este îngrijorată de acest fenomen și menţiona că, deşi nu s-a stabilit o legătură între acest joc şi moartea unor adolescenţi, recomandă părinţilor şi dascălilor să supravegheze atent comportamentul elevilor.

Și prefectul judeţului Vâlcea, Radu Renga, a convocat pentru mâine o şedinţă de urgenţă cu reprezentanţii mai multor instituţii publice pentru a discuta despre acest joc, în condiţiile în care autorităţile au informaţii potrivit cărora mai mulţi copii din zonă ar fi implicaţi în acest joc.

Primarul comunei gălăţene Braniştea, Marian Adamache, a declarat că a aflat că şapte copii cu vârste cuprinse între 12 şi 14 ani care învaţă la şcoala din localitate şi-au provocat tăieturi pe mâini, iar o fată a recunoscut că a jucat „Balena albastră”.

Luni, un băiat în vârstă de 11 ani din judeţul Dâmboviţa s-a spânzurat, primele verificări ale poliţiştilor în acest caz indicând faptul că era interesat de jocul „Balena albastră”.

Tot în Dâmboviţa, poliţiştii au identificat alţi şase copii, cu vârste între 9 şi 17 ani, interesaţi să participe la acest joc.

De asemenea, cinci elevi de la o școală generală din municipiul Iaşi au ajuns la spital, în 17 martie, după ce au leşinat în timp ce jucau, într-o pauză, un joc ce presupunea să îşi ţină respiraţia.
Şi poliţiştii braşoveni fac o anchetă în cazul unui tânăr de 19 ani din Codlea care s-a sinucis în urmă cu trei săptămâni, pentru a stabili dacă gestul acestuia are vreo legătură cu jocul „Balena albastră”. O anchetă este în derulare şi în cazul unei fete de 19 ani, internată la Centrul de plasament din Codlea, care a alertat autorităţile că a primit un cod de acces pe telefonul mobil pentru a intra în acest joc.

„Balena albastră” este un joc online lansat în Rusia şi din cauza căruia peste 130 de adolescenţi s-ar fi sinucis.