Connect with us

Fapt divers

Bateria care ține 28.000 de ani. Dispozitivul care revoluționează tehnologia

Published

on

Bateria care ține 28000 de ani nu este un vis imposibil. Compania NDB din California a prezentat un concept de baterie a cărei durată de viață, potrivit dezvoltatorilor, va fi de cel puțin 28000 de ani.

Inginerii au explicat că sursa de energie va fi din deșeurile nucleare, adică nanobateria va fi alimentată de izotopi radioactivi care sunt utilizați în reactoarele nucleare.

La prezentarea acestui concept, reprezentanții companiei au dat asigurări că bateria este 100% sigură. Sursa de energie din ea va fi protejată de diamante sintetice, care sunt dispuse în mai multe rânduri. Se știe că diamantul este unul dintre cele mai dure și mai rezistente materiale.

În prezent, nu există încă informații despre când și în ce formă va fi disponibilă nanobateria pe piață. Cu toate acestea, dezvoltatorii de la NDB susțin că se lucrează deja la crearea primului prototip comercial.

Conceptul de baterie nucleară cu diamante a fost introdus pentru prima dată pe 25 noiembrie 2016 de către oamenii de știință de la Universitatea din Bristol, Marea Britanie. Ulterior, oameni de știință din SUA și Rusia au construit prototipuri și au testat acest nou concept de baterie, rezultatele fiind satisfăcătoare.

Această tehnologie va avea două mari avantaje. Primul este că producerea în masă va reduce atât cererea de a produce baterii noi, cât și cantitatea de baterii care sfârșesc ca deșeuri. Al doilea avantaj este că omenirea ar putea scăpa ușor de deșeurile nucleare. În plus, operatorii centralelor nucleare ar putea vinde materialul în loc să plătească bani grei pentru depozitarea lui în locuri sigure.

În prezent, toate tehnologiile moderne sunt adesea limitate de baterii, fie că sunt smartphone-uri, laptopuri sau mașini electrice. Majoritatea oamenilor își încarcă telefonul mobil în fiecare zi și uneori chiar de două ori pe zi. Bateria unui laptop ține doar câteva ore, iar cu bateria celei mai bune mașini electrice se parcurge maximum 500 de km cu o singură încărcare. 

Dacă acest nou tip de baterie ar rezolva aceste limitări, ar fi cu siguranță un punct de cotitură în progresul tehnologic. 

sursa: atlas-geografic.net