Connect with us

National

Baza de calcul a indemnizației de șomaj și a altor măsuri de stimulare a ocupării forței de muncă se majorează de la 1 martie

Published

on

Potrivit unui comunicat al Agenției de Ocupare a Forței de Muncă (ANOFM), indemnizația de șomaj și alte măsuri de stimulare a ocupării forței de muncă aplicate de ANOFM, care se raportează la Indicatorul Social de Referință (ISR), cresc de la 1 martie 2024.
Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), rata inflației pentru 2023 este de 10,4%, astfel că ISR crește de la 598 de lei la 660 de lei. Drept urmare, indemnizația de șomaj precum și alte măsuri de stimulare a ocupării forței de muncă, stabilite prin Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, aplicate de ANOFM, se majorează astfel:

  1. Indemnizația de șomaj va creşte cu 62 de lei lunar pentru fiecare persoană.
  2. Indemnizaţia de şomaj acordată absolvenţilor instituţiilor de invăţământ și absolvenţilor şcolilor speciale pentru persoane cu handicap (50% din valoarea ISR, în vigoare la data stabilirii acesteia) – creştere de la 299 lei, la 330 lei lunar.
  3. Prima de inserţie acordată absolvenţiilor instituţiilor de învăţământ şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care, în termen de 60 de zile de la absolvire, se înregistrează la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, creștere de la 1.794 lei, la 1.980 lei.
  4. Subvenția acordată angajatorilor care încadrează tineri cu risc de marginalizare socială şi care beneficiază de acompaniament social personalizat în baza unui contract de solidaritate va crește, pentru fiecare persoană încadrată, de la maximum 2.392 lei, la maximum 2.640 lei.
  5. Stimulentul financiar lunar acordat angajatorilor care încadrează în muncă elevi şi studenţi pe perioada vacanţelor va crește, pentru fiecare persoană încadrată, de la 299 lei la 330 lei.
    Majorarea se aplică de la 1 martie, și pentru persoanele ale căror drepturi au fost stabilite anterior acestei date.