Connect with us

Regional

Biserica de lemn, din satul Urși, Vâlcea – marele câștigător al Premiilor Europene pentru Patrimoniu

Published

on

Câștigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu/Premiilor Europa Nostra 2021, cea mai înaltă distincție europeană în domeniu, au fost sărbătoriți în cadrul unei ceremonii de rang înalt, ce a avut loc la sediul Fundației Giorgio Cini. Pe parcursul ceremoniei, reprezentanți ai Comisiei Europene și ai Europa Nostra au anunțat cei patru laureați ai Marilor Premii și câștigătorul Premiului Publicului, selectați din cele 24 de inițiative, din 18 țări europene, declarate câștigătoare, anul acesta. Ca urmare a măsurilor de siguranță împotriva răspândirii COVID-19, ceremonia de decernare a Premiilor Europene pentru Patrimoniu 2021 s-a ținut doar pentru aproximativ 220 de participanți, dar a fost urmărită în direct de sute de profesioniști ai patrimoniului, voluntari, iubitori și suporteri din întreaga Europă și nu numai. Ceremonia este printre punctele culminante ale Summit-ului European pentru patrimoniu cultural 2021, desfășurată între 21-24 septembrie, la Veneția, oraș înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Biserica de lemn din satul Urși (România) – o frumoasă biserică de lemn, din secolul al XVIII-lea, care a fost restaurată în mod exemplar, utilizându-se materiale și tehnici tradiționale este marele câștigător al anului 2021. Biserica a fost selectată de conducerea Europa Nostra, la recomandarea unui juriu independent de experți, pentru a primi unul dintre marile premii, în valoare de 10.000 de euro. A fost, de asemenea, aleasă de publicul larg ca fiind cel mai apreciat proiect de patrimoniu din Europa. Aproximativ 7000 de cetățeni, de pe continent, au votat online.

Premiile Europene pentru Patrimoniu/Premiile Europa Nostra au fost lansate de Comisia Europeană, în anul 2002, fiind încă de atunci gestionate de Europa Nostra – vocea europeană a societății civile, angajată în protejarea patrimoniului cultural și natural. Premiile au sprijinul programului Europa Creativă al Uniunii Europene.

Câștigătorul Marelui Premiu 2021, la categoria Conservare, a fost Biserica de lemn din satul Urși, județul Vâlcea, ROMÂNIA. Această biserică de lemn, aflată în cimitirul micului sat Urși, județul Vâlcea, a fost restaurată cu grijă și implicare atentă a mai multor parteneri, inclusiv a comunității locale. „Acesta este rezultatul unei conservări interdisciplinare, realizată exemplar, la o biserică de lemn cu pictură murală, aflată într-un cadru rural. Realizată din materiale provenite din proximitatea sitului, aceasta este de o deosebită valoare și frumusețe”, a declarat juriul.

Proiectul nu ar fi fost posibil fără munca voluntară a comunității din Urși, care a asigurat cazarea și masa, accesul la energie electrică, forța de muncă și transportul, precum și fără implicarea voluntarilor naționali și internaționali, care au contribuit la lucrările de conservare.

Biserica de lemn din satul Urși, cu hramul „Buna Vestire” și „Arhanghelul Mihail”, a fost construită între anii 1757 și 1784. Deși a supraviețuit unui incendiu, în 1838, în urma căruia a fost reparată și decorată cu fresce, biserica a fost ulterior abandonată, după construirea unei noi biserici în sat. La redescoperirea sa, în 2007, biserica era aproape fără fundație și risca să se prăbușească, în timp ce acoperișul din șindrilă avea nevoie urgentă de reparații. De asemenea, frescele pictate, în tradiția post-bizantină, cu influențe occidentale, având o valoare artistică remarcabilă, erau grav degradate. În 2009, biserica din Urși a fost inclusă de Fundația Pro Patrimonio în programul „60 de biserici de lemn” din România, fiind, astfel, nominalizată ulterior în programul „7 Most Endangered 2014”. 

În fiecare vară, din 2009 până în 2020, au avut loc lucrări de restaurare, precedate, anual, de luni de eforturi pentru strângerea de fonduri. Juriul a apreciat calitatea restaurării: „Acesta este un exemplu de arhitectură vulnerabilă și un monument pe cale de dispariție, care a fost restaurat în totalitate, în conformitate cu principiile de conservare, cu elemente originale atent examinate și reintegrate ori de câte ori a fost posibil. Sustenabilitatea a fost, de asemenea, un element central al proiectului, cu arbori plantați pentru a furniza materiale pentru viitoarele lucrări de restaurare”.

Continue Reading
%d blogeri au apreciat: