Connect with us

National

Brasov: Turista accidentata in Piatra Craiului!

13 salvamontiști și voluntari au plecat în zonă pentru salvarea turistei.

Published

on

O turistă în vârstă de 42 de ani din București, care s-a accidentat duminică în Masivul Piatra Craiului, a fost transportată la Spitalul din Târgu-Mureș cu un elicopter SMURD, a informat luni purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Brașov, Ciprian Sfreja.

„Este vorba despre o turistă în vârstă de 42 de ani cu experiență de munte, o turistă care merge frecvent în diverse expediții. Ea se afla într-un grup de câteva persoane când a avut loc incidentul. În momentul producerii accidentului, se afla în zona Căldarea Ocolită, aproape de 2.000 de metri altitudine, pe Brâul de Mijloc, cea mai înaltă porțiune din masiv, o zonă greu accesibilă și extrem de periculoasă”, a declarat, pentru Agerpres, șeful Salvamont Zărnești, Ioan Pivodă.

Potrivit acestuia, turista a căzut într-o râpă, de la circa 30 de metri.

„Femeia a căzut mai bine de 30 de metri într-o zonă de abrupt. 13 salvamontiști și voluntari au plecat în zonă pentru salvarea turistei. Pe lângă elicopterul SMURD care a transportat-o la Târgu-Mureș, la salvarea acesteia a intervenit și un elicopter privat de la Brașov. Peste șase ore a durat până ce turista a fost coborâtă la baza muntelui, la cabana Plaiul Foii de unde a fost preluată de elicopterul SMURD și transportată la spital. Femeia era cooperantă în momentul când a ajuns la baza muntelui”, a menționat șeful Salvamont Zărnești.

Purtătorul de cuvânt al ISU Brașov a informat că victima a suferit traumatisme, printre care o fractură de femur și de antebraț și traumatism cranio-cerebral.

Șeful Salvamont Zărnești a precizat, totodată, că accidentele din Masivul Piatra Craiului s-au înmulțit în ultima perioadă, anul trecut aici pierzându-și viața șapte persoane.