Connect with us

International

Bulgaria nu prelungește interdicţia de a importa cereale ucrainene

Published

on

Bulgaria a decis să nu prelungească interdicţia de a importa cereale din Ucraina, după 15 septembrie, data la care expiră aceasta.

Parlamentul de la Sofia a adoptat astăzi decizia cu o largă majoritate (124 de voturi din totalul celor 197 de deputaţi prezenţi), la iniţiativa guvernului proeuropean al Bulgariei, notează France Presse. Deputaţii bulgari au ţinut să sublinieze necesitatea de solidaritate cu Ucraina şi de a garanta securitatea alimentară la scară mondială.

Hotărârea de astăzi a Parlamentului Bulgariei a fost salutată de preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Bulgaria oferă un exemplu de adevărată solidaritate’, a scris Zelenski pe platforma socială X (fosta Twitter). Mâine expiră interdicţia aplicată importurilor de grâu, porumb, rapiţă şi floarea soarelui din Ucraina pe care Comisia Europeană a autorizat-o în aprilie pentru Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia.

Dacă Bruxelles-ul va decide să nu extindă restricţiile, Polonia şi Ungaria au anunţat că vor prelungi unilateral interdicţia.