Connect with us

International

Camera superioară a Parlamentului Rusiei a ratificat azi acordurile pentru anexarea regiunilor ucrainene

Published

on

Sursă imagine: The Council of the Federation of the Federal Assembly of the Russian Federation/CC BY 4.0

Camera superioară a Parlamentului Rusiei a ratificat azi acordurile pentru anexarea regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, proclamată de preşedintele Vladimir Putin, cu sfidarea comunităţii internaţionale.

Potrivit agenţiei ruse Interfax, documentele aprobate de senatori după ce au primit şi votul deputaţilor prevăd că graniţele celor patru provincii confiscate sunt cele stabilite din ziua constituirii lor, iar frontierele alăturate unui stat străin devin graniţele de stat ale Federaţiei Ruse.

Acordurile prevăd că, de la data acceptării noilor entităţi în Federaţia Rusă, cetăţenii Ucrainei şi apatrizii cu reşedinţa permanentă în acea zi în regiunile respective sunt recunoscuţi ca cetăţeni ai Federaţiei Ruse, dacă în termen de o lună nu-şi declară dorinţa de a păstra o altă cetăţenie sau de a rămâne apatrizi.

Acordurile precizează că limba de stat din teritoriile anexate este rusa, dar că Rusia garantează tuturor popoarelor dreptul de a-şi păstra limba maternă. Acordurile prevăd, de asemenea, o perioadă de tranziţie, până la 1 ianuarie 2026, pentru integrarea în sistemele economic, financiar şi juridic ale Rusiei şi în cel al autorităţilor de stat.

Regiunile vor fi conduse de demnitari provizorii până la alegerile legislative stabilite pentru septembrie, anul viitor. Conducătorii se vor numi preşedinţi în republicile autoproclamate Lugansk şi Doneţk şi guvernatori în Herson şi Zaporojie.

%d blogeri au apreciat: