Connect with us

National

Camerele de Comerț Europene solicită claritate în contextul ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană

Published

on

Asociația Camerelor Europene de Comerț și Industrie (EUROCHAMBRES), care reprezintă 20 de milioane de afaceri, regretă profund că astăzi, 31 ianuarie 2020, Marea Britanie părăsește în mod oficial Uniunea Europeană.
În acest sens, Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) îndeamnă liderii politici să depună eforturi rapide pentru a clarifica viitoarea relație dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie și totodată, să informeze asupra implicațiilor acestui demers în raport cu cetățenii români. Astfel, se va putea evita un alt scenariu de tipul „cliff edge” (situație limită) la finalul anului. Ambele părți trebuie să respecte pe deplin perioada de tranziție agreată până la 31 decembrie 2020, pentru a evita orice fricțiuni comerciale în următoarele 11 luni, transmite CCIR printr-un comunicat.

Referitor la schimburile comerciale cu Marea Britanie în contextul Brexit, președintele CCIR, Mihai Daraban, a declarat: „Marea Britanie este țara cu care România înregistrează cel mai mare excedent comercial și reprezintă a cincea destinație de export pentru produsele românești. Pe fondul controverselor generate de Brexit în ultimii 3 ani, schimburile comerciale bilaterale au avut o evoluție fluctuantă, context în care CCIR va susține cu insistență agrearea unui acord favorabil mediului de afaceri într-o perioadă de timp cât mai scurtă, de preferat, până la finalul anului 2020”.

Christoph Leitl, președintele EUROCHAMBRES a declarat: „Astăzi este o zi tristă pentru comunitatea de afaceri europeană, întrucât un partener și prieten apropiat părăsește familia politică europeană. Acest lucru, însă, nu înseamnă și nu ar trebui să însemne că Regatul Unit va rupe relațiile economice cu UE”.

Camerele de Comerț și Industrie Europene insistă ca noul standard european de transparență și incluziune în procesul de negociere cu țările terțe partenere să fie aplicat și în negocierile cu Regatul Unit. În acest sens, părțile interesate, inclusiv comunitatea de afaceri, trebuie să fie informate și consultate corespunzător pe tot parcursul procesului.