Connect with us

Fapt divers

Când va veni Sfârșitul Lumii, potrivit Pietrei Soarelui a aztecilor?

Published

on

Unul dintre cele mai faimoase și importante artefacte supraviețuitoare ale Imperiului Aztec dezvăluie momentul în care credeau aceștia că va veni Sfârșitul Lumii, dar și modul inteligent prin care plănuiau să îl evite.

Dacă teoria conspirației ne-a învățat ceva despre Apocalipsa mesoamericană, acel lucru este că lumea s-a sfârșit în 2012, iar mayașii au prezis acest lucru.

Dar așa cum pot sublinia arheologii (și oricare dintre noi), acest lucru nu a fost niciodată adevărat; mayașii nici măcar nu aveau un mit al Sfârșitului Lumii. Cu toate acestea, la câteva mii de kilometri spre nord, a existat o altă civilizație care cu siguranță își făcea griji cu privire la Apocalipsa iminentă: aztecii.

Aceștia erau atât de îngrijorați încât ofereau în mod regulat vieți umane zeităților în speranța de a amâna cu încă un an momentul în care avea să vină Sfârșitul Lumii.

Cel puțin, asta a aflat Susan Milbrath, curator de artă și arheologie la Muzeul de Istorie Naturală din Florida (SUA), din relicva gigantică cunoscută sub numele de Piatra Soarelui, un calendar circular sculptat în bazalt, cu o greutate de 24 de tone, pe care, crede Milbrath, l-am înțeles greșit timp de secole întregi.

Când va veni Sfârșitul Lumii, potrivit aztecilor?

Deși experții au crezut mult timp că imaginea centrală de pe Piatră îl arată pe Tonatiuh, zeitatea soarelui aztec, lucrarea lui Milbrath din 2017 despre imagini sugerează că reprezentarea ar putea fi mai nuanțată.

În loc să înfățișeze pur și simplu chipul zeului care devorează inimi, Milbrath a interpretat imaginea drept moartea aztecilor în timpul unei eclipse, un eveniment despre care civilizația credea că va duce la o Apocalipsă globală și zguduitoare.

Iar acest lucru nu urma să se întâmple la o dată îndepărtată. Pe baza desenelor din jurul lui Tonatiuh: gheare care strâng inimile umane, făcând aluzie la un monstru-eclipsă; un cerc de semne care simbolizează calendarul de 260 de zile folosit de preoție pentru a prezice evenimente viitoare; și șerpi de foc, reprezentând o constelație strâns asociată cu Soarele în sezonul uscat, oamenii de știință moderni sunt capabili să-și dea seama de momentul precis când aztecii credeau că va veni Sfârșitul Lumii: 4 Olin.

Pentru a pune acest lucru în context, este ca și cum am ști cu toții că Lumea se sfârșește, să zicem, pe 19 august. Este doar o dată; apare în fiecare an și dacă nu vrem ca aceasta să fie ultima, probabil că ar trebui să facem ceva pentru a opri soarta noastră iminentă înainte de a se îndeplini.

Ce făceau aztecii pentru a amâna Apocalipsa?

Pentru azteci, spre surprinderea nimănui, acest ceva era sacrificiul uman. Piatra Soarelui a fost „aproape… ca o scenă pentru ritualul public”, a spus Milbrath: de fiecare 4 Olin, un prizonier de mare valoare era oferit zeității soarelui într-o încercare disperată de a opri o eclipsă și de a face Lumea să supraviețuiască încă un an.

Poate că sună prea dur, dar pentru o populație îngrozită, probabil că avea sens. „Femeile însărcinate stăteau în casă (în timpul eclipselor) pentru că credeau că copiii lor se vor naște cu deformări oribile”, a explicat Milbrath.

„Majoritatea detaliilor despre modul în care aztecii au tratat eclipsele de Soare nu sunt bine cunoscute, dar cu siguranță au încercat să sperie monstrul despre care credeau că mănâncă Soarele”, a continuat ea.

Modul ingenios în care aztecii au evitat Sfârșitul Lumii

În timp ce Imperiul Aztec este cunoscut în cea mai mare parte astăzi prin reputația sa însetată de sânge pentru sacrificiul uman ritualic și pentru decapitări, Milbrath crede că adevărata lecție din noua interpretare a Pietrei Soarelui este mai mult savantă decât sălbatică, notează IFL Science.

„Poate că au avut o perspectivă mai prevestitoare asupra viitorului lor decât au oamenii din societățile de astăzi. Dar aztecii erau mai sofisticați în ceea ce privește astronomia decât își dau seama oamenii acum”, a spus ea.

Pentru dovezi nu este nevoie să căutați mai departe de șiretlicul introdus în predicțiile lor.

„Atunci când și-au creat mitologia, s-au asigurat că 4 Olin nu va cădea niciodată în același timp cu o eclipsă. Posibilitatea manipulării intenționate nu trebuie ignorată”, a subliniat Milbrath.

sursa: descopera.ro

ULTIMA ORĂ

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON