Connect with us

Fapt divers

Cappadocia, unul dintre cele mai fascinante locuri din lume

Published

on

Cappadocia este un district antic din Anatolia centrală, situat pe un platou la nord de Munții Taurus, în centrul Turciei din ziua de astăzi.

Hotarele acestei regiuni au variat de-a lungul timpului. Peisajul din Cappadocia include întinderi vaste de rocă vulcanică, aceasta fiind conturată de eroziune și transformată în turnuri, peșteri și văi.

Uneltele și obiectele din lut din Neolitic descoperite în Cappadocia indică o prezență umană timpurie în regiune. Excavările în orașul modern Kültepe au dezvăluit ruinele orașului Kanesh, care datează din mileniul al III-lea î.Hr.

Zecile de mii de tăblițe din lut recuperate din ruinele unei colonii de negustori asirieni de la Kanesh sunt printre cele mai vechi documente descoperite vreodată în Turcia.

Cea mai timpurie apariție a numelui Cappadocia datează din secolul VI î.Hr., atunci când nobilimea feudală din Cappadocia era dominată de un satrap person și templele zoroastriene erau răspândite.

O perioadă de prosperitate în secolele X și XI

Având în vedere terenul accidentat și oportunitățile agricole modeste, regiunea nu s-a dezvoltat foarte mult în antichitate, aici fiind ridicate doar câteva orașe semnificative.

Cappadocia a trecut printr-o perioadă de prosperitate în secolele X și XI, fapt ce a dus la o creștere în ridicarea de biserici și mănăstiri tăiate în stâncă. Multe dintre bisericile care au rămas din această perioadă sunt bogat decorate.

Imperiul Bizantin a pierdut definitiv Cappadocia atunci când a ajuns sub controlul turcilor selgiucizi în perioada în care au învins armata bizantină la bătălia de la Manzikert în 1071, potrivit Britannica.

Sursa foto: Shutterstock

Numele de Cappadocia este folosit acum frecvent în industria turismului pentru a face referire la zona care se întinde de la Kayseri la vest până la Aksaray (240 km), acolo unde se află cel mai mare număr de monumente.

Unul dintre cele mai populare locuri din Cappadocia

Cele mai vizitate atracții includ orașele subterane extinse ale Derinkuyu și Kaymaklı, precum și Parcul Național Göreme, acolo unde există un număr mare de biserici și locuințe construite în stâncă. În 1985, Parcul Național Göreme și alte formațiuni stâncoase din regiune au fost incluse pe lista monumentelor din Patrimoniul Mondial UNESCO.

De asemenea, unul dintre cele mai populare locuri din Cappadocia este Valea Devrent, numită și „Valea Imaginației”. Locul este cel mai bine cunoscut pentru formațiunile stâncoase asemănătoare unor „coșuri de fum”, denumite „Hornurile Zânelor”. Formațiunile au apărut în urmă cu milioane de ani, după ce lava de la erupțiile vulcanilor a fost măcinată de ploi și vânt.

sursa: descopera.ro

ULTIMA ORĂ

International8 ore ago

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului respinge efectul rachetelor trimise de SUA către Ucraina în contextul conflictului

Rachetele cu rază lungă de acțiune trimise de Statele Unite Ucrainei nu vor schimba rezultatul războiului, a afirmat purtătorul de...

modern white car with world health organization flag and sticker modern white car with world health organization flag and sticker
National9 ore ago

Biroul Regional OMS pentru Europa se întâlnește în premieră în România

Timp de două zile, Biroul Regional OMS pentru Europa şi România se întâlneşte pentru prima dată în ţara noastră, sub...

plants inside of a greenhouse at a botanical garden plants inside of a greenhouse at a botanical garden
Regional9 ore ago

Consiliul Local Craiova aprobă construirea unei sere tropicale în Grădina Botanică

În cadrul ședinței ordinare de astăzi, Consiliul Local Craiova a dat undă verde studiului de fezabilitate și indicatorilor tehnico-economici pentru...

Regional9 ore ago

Recepționarea lucrărilor la D.J. 652A, programată pentru marți, 30 aprilie

Consiliul Județean Dolj anunță recepționarea lucrărilor la Drumul Județean 652A, programată pentru marți, 30 aprilie. După luni de efort și...

Regional9 ore ago

Consiliul Județean Vâlcea aprobă proiecte ambițioase: Trei noi clădiri de spital pentru modernizarea infrastructurii medicale

În cadrul ședinței ordinare desfășurate joi, 25 aprilie 2024, Consiliul Județean Vâlcea a dat undă verde unor proiecte majore pentru...

Regional9 ore ago

Weekend animat în povestea Târgului de Paște din Craiova

Continuăm periplul prin basmul “Albă ca Zăpada și cei șapte pitici” în weekendul 26 – 28 aprilie 2024, în cadrul...

dry plant under blue sky dry plant under blue sky
Regional10 ore ago

Atenționare meteo de averse şi vânt puternic pentru toată ţara

Meteorologii au emis o informare meteo de averse şi vânt puternic pentru toată ţara, valabilă până mâine dimineață, la ora...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON