Connect with us

Evenimente

Casa din Londra in care a locuit Jimi Hendrix, deschisa vizitatorilor

Admiratorii legendarului chitarist american vor avea posibilitatea, începând de miercuri, să viziteze fosta locuinţă din Londra a muzicianului Jimi Hendrix, renumit în anii 1960.

Published

on

                   Admiratorii legendarului chitarist american vor avea posibilitatea, începând de miercuri, să viziteze fosta locuinţă din Londra a muzicianului Jimi Hendrix, renumit în anii 1960. Hendrix, originar din Seattle, a sosit în capitala britanică în anul 1966, după ce chitaristul i-a atras atenţia producătorului Chas Chandler, într-un bar din New York. „A fost puţin şocat că în oraş erau puţine restaurante, iar calitatea mâncărurilor nu era una dintre cele mai bune”, şi-a amintit Kathy Etchingham, prietena din acea perioadă a muzicianului, adăugând că, făcând abstracţie de aceste lucruri, Hendrix s-a străduit „să-şi însuşească toate obiceiurile locale”. „Niciodată până atunci nu mai băuse ceai, însă nu avea de ales. Eu l-am învăţat: pune într-o cană ceai, lapte şi două linguriţe de zahăr”, a precizat Etchingham.

Hendrix_and_Handel_houses_Brook_Street

Casa renovată reprezintă o parte a Muzeului Handel & Hendrix din Londra, dedicată memoriei celor doi muzicieni inovatori, care au avut casele unul lângă celălalt, însă au trăit în perioade diferite, la o distanţă de o sută de ani. Georg Friedrich Händel, compozitor german, a locuit timp de 36 de ani, până la decesul său care a survenit în anul 1759, într-o clădire din secolul al 18-lea, în cartierul Mayfair din capitala britanică. După peste 200 de ani, în 1968, Hendrix şi Etchingham au închiriat o locuinţă în casa vecină, pe care au personalizat-o cu un covor roşu şi perdele de culoare turcoaz. Când s-a mutat acolo, Hendrix nu ştia multe despre munca lui Handel, astfel că, în scurt timp, a achiziţionat un exemplar din Oratoriul Messiah al compozitorului, care a ajuns, alături de colecţia sa de discuri cu muzica lui Bob Dylan şi Beatles. Potrivit lui Etchingham, casa din Mayfair a fost prima lor locuinţă pe care nu au fost nevoiţi să o împartă cu nimeni şi pe care o considerau ca fiind „o ascunzătoare”. Legendarul chitarist american a avut un efect uriaş asupra vieţii muzicale londoneze şi a interpreţilor britanici de muzică blues, între care şi Eric Clapton. Hendrix a murit pe 18 septembrie 1970, la vârsta de 27 de ani, într-un hotel din Londra, în urma unei supradoze de droguri.