Connect with us

National

Catalina Ponor – cea mai titrata gimnasta la barna de pe continent

Afla povestea Catalinei Ponor – cea mai titrata gimnasta la barna de pe continent

Published

on

Orice fetiţă care face gimnastică visează să devină o a doua Nadia Comăneci, pentru căzeiţa” de la Montreal reprezintă, de 4 decenii, perfecţiunea în acest sport. A fost şi cazul Cătălinei Ponor, care a început de mică să muncească pentru acest vis.

Cătălina Ponor s-a născut la Constanţa, în 1987, iar dragostea pentru gimnastică a început încă de la vârsta de patru ani. Cum era destul de neastâmpărată, mama şi bunica ei au dus-o la sala de sport. De aici a început magia…

În primăvara anului 2002, antrenorii Octavian Belu şi Mariana Bitang au remarcat-o pe Cătălina la antrenamente şi au convocat-o la lot. La primul concurs de anvergură a devenit triplă campioană mondială, la sol şi bârnă, dar şi cu echipa României. Se întâmpla la Anaheim, Statele Unite.

Un an mai tarziu, avea să fie vedeta delegaţiei României în capitala Greciei, unde a reuşit să ridice sala în picioare cu o melodie grecească aleasă pentru evoluţia de la sol:Întâmplarea a fost să fie că acea melodie era grecească şi în vogă în acel moment. Eu nu am ştiut în mare parte, dar un voluntar, care lucra acolo, a adus CD-ul cu melodia mea de la sol şi mi-a spus că este o melodie grecească şi că toată lumea o adoră. Iar, când mi-am început exerciţiul la sol, bineînţeles că toată lumea a început să urle şi să danseze pe melodie. A fost ceva extraordinar.

Admirată şi criticată deopotrivă, Cătălina Ponor a numărat până la cei 29 de ani retrageri şi reveniri spectaculoase. S-a retras în 2007, dar nu a putut sta departe de antrenamente, iar la Europenele din 2012, a devenit cea mai titrată gimnastă la bârnă de pe continent, prin aurul obţinut. După Jocurile Olimpice de la Londra, gimnasta a anunţat din nou că încheie socotelile cu sportul de performanţă. A revenit asupra deciziei şi acum trage tare pentru a ajunge la Rio, la cea de-a treia ediţie a Jocurilor Olimpice din carieră. Ce se va întâmpla mai departe nu poate spune nici ea:

 “Aş vrea totuşi să nu discut dacă va fi acesta punctul final sau nu, aş vrea mai întăi să ajung până acolo, să reuşesc să dau rezultate şi după aceea mă voi gândi ce voi face mai departe.

Rep: Te bate gândul să devii antrenor?

Da, mă bate gândul să devin antrenoare, îmi şi place pentru că am şi făcut lucrul asta mai înainte şi consider că ar fi o muncă pe care am învăţat-o de la foştii şi actualii antrenori şi pe care o ştiu.” 

Fără îndoială, Cătălina Ponor are mentalitate de campion şi se mândreşte cu faptul că este singura gimnastă din România care s-a întors de la olimpiadă cu trei medalii de aur.

Studioul Radio România Constanţa

Realizator: Larisa Calistru

Redactor: Cristina Ghelasie

Voice over: Cristina Ghelasie

Redactor şef adjunct: Dana Sterghiuli

Operator cameră: Bogdan Turlacu

Editor video: Bogdan Turlacu

Continue Reading
%d blogeri au apreciat: