Connect with us

Fapt divers

Caz extrem de rar. Medicii au descoperit a doua persoană din istorie care s-a vindecat natural de HIV

Published

on

O femeie din Argentina a devenit a doua persoană din lume care se vindecă de infecția cu HIV, fără să fie supusă unui tratament cu celule stem. 

Numită „pacienta Esperanza”, după orașul său de origine din Argentina, femeia a fost diagnosticată cu HIV în 2013, dar după opt ani de controale și 10 teste virale, se pare că acum nu mai are nicio urmă a infecției activă în corpul său și niciun fel de dovadă că ar fi avut vreodată HIV.

Cazul femeii aduce aminte de alți doi pacienți faimoși – „pacientul Berlin”, diagnosticat în 1995, și „pacientul Londra”, diagnosticat în 2003 – în ambele cazul a fost necesar tratamentul cu celule stem pentru a trata diferite tipuri de cancer.

În cazul „pacientului Berlin”, transplantul l-a vindecat în mod neașteptat sau, mai degrabă, a determinat virusul să intre într-un proces susținut de remisie, într-atât încât nu a mai putut fi detectat.

La câțiva ani diferență, experiența „pacientului Londra” a fost una similară, sugerând că precedentul nu a fost unul unic și că efectul are de-a face cu tratamentul cu celule stem, care determină o involuție rară a virusului.

În acest context, „pacientul Esperanza” este notabil pentru că până și cele mai cunoscute cazuri demonstrau, la un moment dat, semne ale existenței virusului, ceea ce acum nu este cazul.

Asta înseamnă că ceea ce se întâmplă cu pacientul Esperanza este la un cu totul alt nivel, pentru că femeia pare să fi atins un nivel 0 de replicare a virusului.

În timpul perioadei de monitorizare, femeia a derulat un tratament cu medicamente antivirale doar pe durata sarcinii, pe care ulterior l-a oprit, constatând mai târziu că testele nu mai arată niciun semn al existenței bolii.

Un singur caz similar a mai fost identificat anterior, la un pacient din California care timp de decenii întregi a dovedit la toate testele de specialitate că în corpul său nu mai există nicio urmă a existenței virusului HIV.

„Înseamnă că trebuie să mai fie astfel de oameni în lume”, au transmis cercetătorii, care vor să studieze îndeaproape cazul femeii și încearcă să găsească explicațiile științifice pentru această situație extrem de rară. 

sursa: yoda.ro

Continue Reading
%d blogeri au apreciat: