Connect with us

National

CE Hunedoara, subventii de la stat pentru exploatarile miniere Lupeni si Lonea

190 de milioane de lei, bani care provin integral de la bugetul de stat. Cele două exploatări miniere sunt considerate nerentabile şi ar fi trebuit să îşi înceteze activitatea până cel târziu anul viitor.

Published

on

Complexul Energetic Hunedoara va primi subvenţii de la stat pentru cele două exploatări miniere Lupeni şi Lonea, a căror activitate a fost prelungită până în 2028. Sindicatele spun că din aceşti bani vor fi achitate plăţile compensatorii acordate minerilor care vor fi disponibilizaţi, însă prioritatea va fi fundamentarea sistemului integrat de siguranţă energetică.

Complexul Energetic Hunedoara va primi un ajutor de stat pentru facilitarea închiderii minelor Lonea şi Lupeni în cuantum de aproape 190 de milioane de lei, bani care provin integral de la bugetul de stat. Cele două exploatări miniere sunt considerate nerentabile şi ar fi trebuit să îşi înceteze activitatea până cel târziu anul viitor. După ce au reuşit prelungirea duratei de funcţionare a celor două mine trecute pe programul de închidere până în 2028, prioritatea sindicatelor este includerea producţiei minelor Vulcan şi Livezeni, singurele care mai sunt considerate viabile, în sistemul integrat de siguranţă energetică. Liderii sindicatelor din minerit se vor întâlni în această săptămână la Bucureşti cu reprezentanţii grupului de lucru pentru fundamentarea sistemului integrat de siguranţă energetică pentru a discuta despre un preţ garantat al cărbunelui din Valea Jiului, care să acopere cheltuielile de producţie.