Connect with us

Fapt divers

Cea mai mare centrală pentru captarea de carbon din lume a devenit operațională în Islanda

Published

on

Cea mai mare centrală din lume concepută să extragă dioxid de carbon din aer și să îl transforme în rocă a devenit operațională, au anunțat companiile din spatele proiectului.

Centrala, numită Orca după termenul „orka” din limba islandeză care înseamnă „energie”, este alcătuită din patru unități, fiecare având în componență două cutii metalice care arată ca niște containere de transport.

Construită de companiile Climeworks din Elveția și Carbfix din Islanda, atunci când va funcționa la capacitate centrala va putea extrage 4.000 de tone de dioxid de carbon din aer în fiecare an, potrivit reprezentanților celor două companii.

Cum funcționează sistemul pentru captarea de carbon?

Potrivit Agenției pentru Protecția Mediului din SUA, acea cantitate este echivalentă cu emisiile generate de aproximativ 870 de mașini. Centrala a necesitat o investiție de 10 până la 15 milioane de dolari.

Pentru a colecta dioxidul de carbon, centrala folosește ventilatoare care atrag aerul într-un colector, care are un material de filtrare la interior. Odată ce filtrul este plin cu dioxid de carbon (CO2), colectorul este închis, iar temperatura crește pentru a elibera CO2 din material, gazul concentrat putând fi colectat după aceea.

O tehnologie extrem de costisitoare

CO2 este combinat apoi cu apă înainte să fie injectat la o adâncime de până la 1.000 de metri în bazaltul din apropiere, acolo unde este mineralizat, scrie The Guardian.

Susținătorii așa-numitei tehnologii de captare și stocare de carbon cred că aceste sisteme pot deveni instrumente importante în lupta împotriva schimbărilor climatice. Însă, criticii argumentează că tehnologia continuă să fie extrem de costisitoare și ar putea trece zeci de ani până când va putea funcționa la scară largă.

sursa: descopera.ro

Continue Reading
%d blogeri au apreciat: