Connect with us

Muzica si film

Cecil Taylor, creatorul modern de jazz, a murit la 89 de ani

Cecil Taylor a făcut cunoscut lumii „free jazz-ul”, un stil muzical creat la sfârşitul anilor ’50, care a eliberat improvizaţiile de constrângerile armonice.

Published

on

Pianistul american Cecil Taylor, unul dintre cei mai importanţi creatori moderni de jazz, a decedat la vârsta de 89 de ani, a anunţat vineri un apropiat al său, informează agerpres.ro

Artistul a încetat din viaţă joi seara, a precizat reprezentantul său legal Adam Wilner, fără a indica cauza morţii.

Taylor a surprins scena muzicală în 1956 cu albumul său de debut „Jazz Advance”, în care alterna acorduri evident discordante cu ritmuri furtunoase.

Alături de saxofonistul Ornette Coleman, Cecil Taylor a făcut cunoscut lumii „free jazz-ul”, un stil muzical creat la sfârşitul anilor ’50, care a eliberat improvizaţiile de constrângerile armonice.

Spre deosebire de legendarul Coleman, decedat în 2015, Taylor a fost un muzician uneori controversat, unii fiind prea puţin impresionaţi de acordurile sale brutale, aproape sălbatice.

Pianistul a avut însă un fan de prim rang în persoana preşedintelui Jimmy Carter, care l-a invitat la Casa Albă în 1978 în cadrul unui festival de jazz.

După recital, Taylor a fost abordat de către Carter, care i-a mărturisit în timp ce îi strângea mâna că nu a mai văzut pe nimeni care să cânte la pian în acest fel.

Cecil Taylor a urmat pianul, încurajat de mama sa, artistă şi dansatoare, însă şi-a descoperit adevărata vocaţie frecventând cluburile de jazz din Harlem.

Ulterior, artistul a predat ocazional în universităţi americane, iar înregistrările sale au devenit populare atât în Europa, cât şi în Japonia.