Connect with us

International

Cetățenii Libanului s-au trezit, astăzi, pe două fusuri orare

Published

on

O dispută, între autoritățile politice și religioase, a făcut ca Libanul să aibă, începând de duminică, 26 martie, două fusuri orare diferite, potrivit Reuters. Totul a pornit, după ce prim-ministrul interimar, Najib Mikati, a emis, joi, o decizie, prin care ceasurile sunt date cu o oră înainte, pe 20 aprilie, și nu în ultimul weekend din martie, așa cum se practică în majoritatea statelor lumii, inclusiv în România. Deși nu a fost precizat niciun motiv pentru decizie, ea a fost percepută drept o concesie făcută musulmanilor, pentru a le permite celor care postesc, în timpul lunii sfinte a Ramadanului, să-și întrerupă postul, cu o oră mai devreme, în jurul orei 18.00, în loc de ora 19.00.
Biserica Maronită din Liban a anunțat, sâmbătă, că nu va respecta decizia, acuzând că nu au existat consultări cu alți factori implicați și nici nu au fost luate în considerare standardele internaționale. Alte organizații creștine, partide și școli, au anunțat planuri similare.

Dacă populația creștină a dat ceasul înainte cu o oră, pe 26 martie, musulmanii au respectat decizia premierului și au rămas pe ora de iarnă, decizie care adâncește diviziunile religioase deja puternice din Liban, țară care s-a confruntat cu un război civil între 1975-1990, purtat între facțiunile creștine și musulmane.