Connect with us

Evenimente

Cher împlinește 70 de ani

Cher este actriță, cântăreață, compozitoare, autoare, producătoare de filme și designer de modă americană de origine armeană

Published

on

Cher (n. 20 mai 1946 sub numele Cherilyn Sarkisian LaPiere) este actriță, cântăreață, compozitoare, autoare, producătoare de filme și designer de modă americană de origine armeană. Printre realizările sale în muzică, film și televiziune, a câștigat un premiu Oscar, un premiu Grammy, un premiu Emmy și trei Globuri de Aur.
După ce a devenit cunoscută în 1965 ca membră a duo-ului pop/rock Sonny & Cher, a reușit să devină o artistă solo de succes, dar și în televiziune în anii ’70 și o vedetă de cinema în anii ’80.
Hitul ei „Believe” (1998), este single-ul al treilea ca vânzări în toată lumea al unei cântărețe, al optulea ca vânzări al anilor ’90, cel mai bine vândut single al casei de discuri Warner Bros. Records și cea mai bine vândută melodie dance, peste 10 milioane de copii ale acesteia fiind vândute în toată lumea.Cher a intrat în Cartea Recordurilor când „Believe” a ajuns pe primul loc în Billboard Hot 100, devenind cea mai în vârstă cântăreață care reușește acest lucru. Cu o carieră de peste 40 de ani, Cher a devenit unul din cei mai cunoscuți idoli de pop și unul dintre artiștii cu cele mai mari vânzări ale tuturor timpurilor.
Cher s-a născut în El Centro, California pe 20 mai 1946. Tatăl ei, John Sarkisian, era un refugiat armean care lucra ca șofer de camion. Mama ei, Georgia Holt, născută sub numele Jackie Jean Crouch în Sharp County,Arkansas pe 20 iunie 1927, era o actriță aspirantă și ocazional model, având o descendență amerindiană cherokee, engleză și germană.
1962 – 1964: Începutul carierei
La începutul anilor ’60, Cher l-a întâlnit pe Sonny Bono, fiul unor imigranți sicilieni ce lucra ca distribuitor la o băcănie. Încercând să descopere succesul muzical, trimitea adesea cântecele compuse de el diferitelor case de discuri de pe Sunset Boulevard. Șansa i s-a oferit odată cu postul de asistent pentru celebrul producător muzical Phil Spector. În timpul petrecut cu Spector, Bono și-a perfecționat modul de a compune și a aranja versuri pe note. În 1964 a compus „Needles and Pins” pentru The Searchers. În aceeași perioadă a întâlnit-o pe Cherilyn Sarkisian, atunci în vârstă de 16 ani. După ce a reușit să-i găsească un servici angajând-o ca și cântăreață de back-up pentru The Ronettes, Bono a convins-o pe timida Cher să se lanseze solo. În 1964 Cher și-a lansat primul disc single, „Ringo, I Love You”, o piesă de dragoste dedicată lui Ringo Starr (membru Beatles), sub pseudonimul Bonnie Jo Mason însă din cauza vocii ei joase, mulți oameni au crezut că piesa este cântată de un bărbat, lucru neacceptat atunci. Din această cauză, piesa nu s-a clasat în niciun top, iar radiourile au refuzat să o difuzeze. În urma eșecului, Bono a convins-o că cei doi ar trebui să formeze o pereche, pe lângă cariera ei solo. Inițial s-au lansat sub pseudonimele Caesar and Cleo, dar primul lor single, „The Letter”, a fost un eșec. Următoarele piese promovate, „Do You Wanna Dance” și „Love Is Strange” au avut aceeași soartă. Din cauza insuccesului proiectului, și-au schimbat imaginea într-una hippie și numele de scenă în Sonny & Cher.
1965 – 1970: Cariera muzicală alături de Sonny Bono
Inspirat de viața lui Cher, Bono a compus „Baby Don’t Go”. Cântecul a reprezentat primul lor succes, atingând locul 8 în Statele Unite și 11 în Regatul Unit.
În vara anului 1965 Cher și-a lansat primul disc single, o preluare după Bob Dylan. Piesa a devenit un succes de top 20 în Billboard Hot 100 și top 10 în UK Singles Chart. Cher și-a continuat cariera solo în paralel cu cea de membră a grupului Sonny & Cher.
În 1965 Bono a compus cel mai mare hit al lor, „I Got You Babe”. După ce a semnat un contract cu Atco șiAtlantic Records. Cu toate că Atco Records a considerat că „I Got You Babe” ar fi mai bună ca fața B a piesei „It’s Gonna Rain”, Bono era decis că alegerea lui era cea mai bună, astfel că a dus separat negocieri cu unele posturi de radio și DJ-ei pentru a promova „I Got You Babe”. Considerând că imaginea lor era prea radicală pentru americani, la sugestia formației britanice The Rolling Stones, Sonny & Cher au plecat în luna iulie într-un turneu în Marea Britanie. Aici, cei doi au fost dați afară din hotelul Hilton datorită îmbrăcămintei lor, fiind considerat de mulți un truc pentru a atrage atenția.Pe 31 iulie, „I Got You Babe” a intrat în primele 40 de poziții ale clasamentului Billboard, iar la numai trei săptămâni de la lansare, piesa a ajuns pe primul loc. La scurt timp, a preluat locul 1 și în UK Singles Chart. Piesa s-a dovedit a fi un succes, atingând locul 19 în clasamentele R&B din SUA. Succesul cântecului a dus la vânzarea discului single în peste trei milioane de exemplare. Al doilea album de studio, Look at Us, care conținea hitul „I Got You Babe” a fost lansat în același ani, fiind puternic inspirat de muzica lui Bob Dylan. A staționat pe locul 2 în Billboard 200 timp de opt săptămâni, devenind unul din cele mai de succes albume ale anului 1965 și cel mai de succes album al lor, având vânzări de 2 milioane de exemplare în toată lumea și un disc de aur din partea.
Tot în 1965, Cher s-a lansat solo, în paralel cu munca alături de Bono ca parte a grupului muzical. Albumul de debut solo, intitulat All I Really Want to Do, a fost primit cu recenzii bune și s-a bucurat de succes comercial, atingând locul 7 în UK Albums Chart și 16 în Billboard 200. De pe album a fost extras un singur single, o preluare după Bob Dylan, „All I Really Want to Do”, ce a atins locul 15 în Billboard Hot 100 și top 10 în UK Singles Chart.

05200933-988450709
La sfârșitul anului 1967, grupul vânduse peste 40 de milioane de exemplare de albume și discuri single.
Totuși, succesul lui Sonny & Cher a început să scadă odată cu anul 1968. Stilul lor muzical ușor, cu influențe folk și modul de viață fără droguri au devenit neapreciate de public, într-o perioadă în care rock-ul psihedelic devenise tot mai popular, odată cu schimbările în America de la sfârșitul anilor ’60. Singurul copil al cuplului, Chastity Bono s-a născut pe 4 martie 1969. Cei doi au mai făcut un film, de asemenea un eșec, în 1969, Bono scriind și producând Chastity, care trebuia să fie debutul într-un rol dramatic al lui Cher.

cher-710845l-poza
Sonny a venit cu ideea ca cei doi să înceapă o carieră în Las Vegas, cu Cher în rolul soției cu „limbă ascuțită” iar el ținta ei. În realitate, Bono controla toate aspectele programului lor artistic, de la aranjamentul muzical la scrisul glumelor. Cu toate că succesul venea încet, norocul lor a apărut când Fred Silverman, producătorul postului de televiziune CBS i-a văzut, observând potențialul lor pentru o emisiune de estradă.
În 1970, Sonny și Cher au apărut în prima emisiune a lor, The Sonny and Cher Nitty Gritty Hour. Fiind o combinație între umor slapstick, sketchuri și muzică live, emisiunea a fost un adevărat succes.
Cuplul a atras atenția redactorului șef de la CBS, Fred Silverman, după ce fuseseră co-prezentatori ai emisiunii The Merv Griffin Show, acesta oferindu-le propria lor emisiune de varietăți. The Sonny and Cher Comedy Hour a debutat în 1971 în grila de programe pentru vară. Emisiunea s-a întors și vara următoare, devenind un succes de top 10. În total, emisiunea a primit 15 nominalizări la premiile Emmy, câștigând unul pentru regizare. De-a lungul celor patru sezoane ale sale, numeroase vedete au apărut ca invitați, printre care: Chuck Berry, Carol Burnett, George Burns, Dick Clark, Tony Curtis, Bobby Darin, Phyllis Diller, Farrah Fawcett, Merv Griffin, The Jackson Five, Jerry Lee Lewis, Steve Martin, Ronald Reagan, Burt Reynolds, Lynn Anderson, The Righteous Brothers, Sally Struthers,The Supremes și Raquel Welch. Cu ocazia succesului obținut, duo-ul și-a relansat și cariera muzicală, lansând încă patru albume sub egida caselor de discuri Kapp Records și MCA Records, obținând încă două melodii de top 10: „All I Ever Need Is You” (1971) și „A Cowboy’s Work Is Never Done” (1972).
1998 – 2000: «Believe» și începutul unei noi ere
La data de 10 noiembrie, 1998 a început comercializarea celui de-al douăzeci și treilea album de studio al lui Cher, intitulat Believe. Discul, care a fost promovat de către casa de înregistrări Warner Bros., a obținut succes comercial la nivel internațional, fiind comercializat în peste 20 de milioane de exemplare. Site-ul Allmusic a discreditat interpretarea lui Cher de pe acest album, criticând lipsa de implicare sufletească a cântăreței spunând: „Cher și-a pus doar numele de divă pe acest album, neimplicându-se sufletește”. Criticii au apreciat efectele sonore revoluționare care au fost înregistrate pe acest material discografic. Dublările digitale suprapuse vocii lui Cher pe unele cântece au stârnit interesul publicului și a fost numit „Efectul Cher”.

Sursă: wikipedia

Continue Reading
%d blogeri au apreciat: