Connect with us

International

China: Aparatul de cenzură, păcălit de populația furioasă

Published

on

Aparatul de cenzură al Chinei a şters nenumărate postări de pe reţelele sociale, care arătau scene din timpul protestelor şi furia chinezilor împotriva guvernului. Cu toate acestea, noi filmuleţe cu marşuri, mitinguri şi alte semne de disidenţă au continuat să apară, pe aplicaţia WeChat şi pe aplicaţia de partajare de videoclipuri Douyin, scrie „The New York Times”, citat de news.ro.

Experţii spun că volumul mare de clipuri video arată furia profundă din China, care, cel mai probabil, a copleşit armatele de cenzori, însărcinați să supravegheze internetul. Dincolo de cantitatea uriaşă de material, care trebuie cenzurat, utilizatorii reţelelor sociale au găsit o serie de trucuri pentru a păcăli cenzura: postează videoclipuri răsturnate, folosesc filtre sau înregistrează videoclipuri ale videoclipurilor – tactici creative care împiedică algoritmii concepuţi de regim să semnalizeze conţinutul neconform. De asemenea, folosesc programe informatice (de pildă, VPN), pentru a ajunge la site-uri străine blocate, precum Twitter şi Instagram, care nu sunt sub controlul oficialilor chinezi.

„Este o spargere a marii tăceri”, spune Xiao Qiang, cercetător în domeniul libertăţii internetului, la Universitatea Berkeley din California. „Odată ce furia se revarsă în stradă, devine mult mai greu de cenzurat”, a adăugat el, subliniind că sutele de demonstranţi şi curioşi, care postează videoclipuri din diferite unghiuri, sunt mult mai greu de filtrat de un algoritm, decât un singur videoclip, care ar deveni viral.

Furia chinezilor este îndreptată împotriva politicilor Covid, extrem de stricte, care au afectat sute de milioane de oameni, în special, în ultimul an.

%d blogeri au apreciat: