Ambitiosul proiect a fost realizat de Academia Tehnologica din Beijing si a fost prezentat in cadrul Congresului International de Astrunautica din Guadalajara, Mexic.

Potrivit New Scientist, avionul spatial chinezesc ar putea duce zilnic 20 de persoane pana la limita spatiului. Decolarea si aterizarea aeronavei se va face vertical, asemeni unei rachete. Avionul va fi complet automat si va zbura fara sa fie nevoie de un pilot sau de control de la sol.

Avionul spatial poate fi realizat in doua versiuni. Prima varianta va putea transporta 5 oameni, va cantari 10 tone si va avea o deschidere a aripilor de 6 metri.

A doua varianta poate duce 20 de persoane, cantareste 100 de tone si are o deschidere a aripilor de 12 metri.
Calatorii spatiali vor fi urcati pana la 100 km altitudine, acolo unde incepe spatiul cosmic. Aici, ei vor fi lasati timp de cateva minute, pentru a experimenta din plin senzatia de imponderabilitate.

Avionul spatial este aproape gata, testele la sol au fost finalizate si urmeaza experimentele in zbor, care ar trebui sa fie gata peste aproximativ 2 ani. Desigur, costul unui zbor la limita spatiului va fi foarte mare: intre 200.000 si 250.000 de dolari.

Nu doar chinezii spera sa dea startul zborurilor turistice in spatiu. Competitia este deja apriga intre miliardarii Richard Branson, Elon Musk si Jeff Bezos, fiecare sperand sa fie primul care reuseste sa lanseze un avion spatial cu turisti. Rusia, Japonia si Agentia Spatiala Europeana au proiecte similare.