Connect with us

Evenimente

Chororo – Muzica Europei dincolo de prejudecăți

La Muzeul Olteniei din Craiova a fost prezentată animaţia de scurtmetraj „Chororo – Muzica Europei dincolo de prejudecăţi”.

Published

on

Sala de conferinţe a Muzeului Olteniei din Craiova a găzduit miercuri, 14 decembrie 2016, prezentarea animaţiei de scurtmetraj  „Chororo – Muzica Europei dincolo de prejudecăţi”, film realizat de   ABI Fundație –  Bucureşti şi Romers Rettigheter, organizaţie neguvernamentală din Norvegia, care îşi doresc conştientizarea diversităţii culturale şi întărirea dialogului intercultural precum şi documentarea cu privire la istoria şi patrimoniul cultural european.

afis-final-muzica-europei1

Au participat la vizionare, directorul Muzeului Olteniei, Florin Ridiche, Mircea Dina, rereprezentantul ABI Fundație –  Bucureşti, consilierul primarului municipiului Craiova pe probleme ale romilor, Romeo Tiberiade și un grup de elevi de la școala gimnazială numărul 13 din Craiova alături de cadre didactice.

dscf1203dscf1224 dscf1207dscf1227 dscf1228 dscf1212

Realizat de George Lambru şi regizat de Ștefan Buzea, filmul „Chororo” este, în fapt, o incursiune în perioada anilor ’40, când situaţia rromilor era una delicată, aceştia fiind percepuţi diferit în funcţie de spaţiul geografic, scopul filmului fiind promovarea toleranței și a diversității culturale.

Filmul prezintă povestea lui Zavaidoc, un băiat de etnie rromă care, în primăvara anului 1941, călătoreşte de la Bucureşti la Paris, printr-o Europă sfâşiată de război, sperând să îşi găsească idolul: renumitul chitarist de jazz, Django Reinhardt. În călătoria sa, Zavaidoc interacționează cu personaje aparținând diferitelor naționalități și etnii, elementul comun de comunicare fiind muzica. Dialogul intercultural este elementul cheie în acest produs cultural: personajul principal preia elemente specifice muzicii diferitelor popoare și le înglobează în propria muzică, devenind el însuși un compozitor.

dscf1217dscf1214shd__s36__-0064 dscf1218 dscf1219 dscf1208 dscf1220dscf1210 dscf1209 934-5

Continue Reading
%d blogeri au apreciat: