Connect with us

Fapt divers

Cine a fost J.R.R. Tolkien, creatorul operelor de fantezie Hobbitul și Stăpânul Inelelor

Published

on

J.R.R. Tolkien, numele complet fiind John Ronald Reuel Tolkien, s-a născut la data de 3 ianuarie 1892 în Bloemfontein, Africa de Sud.

La vârsta de 4 ani, alături de mama și fratele său mai mic, Tolkien s-a stabilit în apropiere de Birmingham, Anglia, după ce tatăl său, manager de bancă, a murit în Africa de Sud. În 1900, mama lui Tolkien s-a convertit la religia romano-catolică, credință la care s-a devotat și fiul său cel mare. După moartea sa din 1904, cei doi fii au devenit pupilii unui preot catolic.

Patru ani mai târziu, Tolkien s-a îndrăgostit de un alt copil orfan, Edith Bratt, care avea să-i inspire personajul fictiv Lúthien Tinúviel. Însă, tutorele său nu era de acord, iar Tolkien nu a putut să o ceară de soție pe Bratt până când nu a împlinit vârsta de 21 de ani. Între timp, Tolkien a urmat cursurile Școlii Regele Edward din Birmingham și Colegiul Exeter din Oxford.

În timpul Primului Război Mondial, Tolkien a participat la Bătălia de pe Somme. După armistițiu, Tolkien a făcut parte din personalul care lucra la Dicționarul Oxford al limbii engleze (atunci numit Noul Dicționar al limbii engleze).

Tolkien a fost influențat de dragostea pentru mituri și legende

Pentru cea mai mare parte a vieții sale adulte, Tolkien a predat limba și literatura engleză, specializându-se în engleza veche și medie, la Universitățile Leeds și Oxford. Fiind adesea ocupat cu îndatoriri academice și lucrând ca examinator pentru alte universități, Tolkien a produs puține publicații științifice, Totuși, acestea au fost influente.

În viața privată, Tolkien își petrecea timpul scriind povești fantastice, adesea întunecate și triste, ce aveau loc într-o lume creată de el. Tolkien a elaborat acest „legendarium”, care în cele din urmă a devenit Silmarillion, în mare parte pentru a oferi un mediu în care să existe limbi „ elfilor” pe care le inventase chiar el, potrivit Britannica.

Care a fost capodopera lui Tolkien?

De asemenea, Arda și Pământul de Mijloc au apărut din dorința lui Tolkien de a spune povești, fiind influențat de dragostea pentru mituri și legende. Pentru a-i distra pe cei patru copii ai săi, Tolkien a elaborat povești mai ușoare, pline de viață și adesea de umor.

Cea mai lungă și mai importantă dintre aceste povești, începută în 1930, a fost Hobbitul, un roman de fantezie pentru copii despre un „hobbit” iubitor de confort (o rudă mai mică a omului) care se alătură unei misiuni de recuperare a comorii unui dragon.

În 1937, romanul Hobbitul a fost publicat, cu poze făcute chiar de autor. Romanul a fost atât de popular încât editorul său a cerut o continuare. Rezultatul a fost Stăpânul Inelelor și a apărut 17 ani mai târziu, fiind capodopera lui Tolkien. Câteva elemente din Hobbitul, în special un inel magic, au fost împrumutate. Însă, Stăpânul Inelelor a fost și o extensie a poveștilor Silmarillion ale lui Tolkien.

Stăpânul Inelelor nu este o trilogie

În ciuda afirmațiilor făcute de unii critici, Stăpânul Inelelor nu a fost scris special pentru copii și nici nu este o trilogie, deși romanul este deseori publicat în trei părți: Frăția Inelului, Cele Două Turnuri și Întoarcerea Regelui. Romanul a fost împărțit inițial pentru că era foarte lung, dar și pentru a reduce riscul în cazul în care nu s-ar fi vândut. De fapt, romanul a fost extrem de popular.

Spre sfârșitul vieții, Tolkien nu a reușit să finalizeze Silmarillion, colecție de povești care precedă Stăpânul Inelelor. Astfel, fiul cel mic al autorului, Christopher, a editat și publicat cartea postum în 1977.

sursa: descopera.ro

ULTIMA ORĂ

Regional23 de minute ago

Eveniment Rotary: Drogurile – de la fascinație la libertate

Clubul Rotary Râmnicu Vâlcea-Cozia vă invită să participați la prezentarea care va avea loc în data de 20 martie, la...

red fire illustration red fire illustration
Regional32 de minute ago

Incendiu la o biserică de lemn din Râmnicu Vâlcea (AUDIO)

O biserică de lemn din Rm. Vâlcea a luat foc în această dimineață . Lăcașul de cult din cartierul Râureni...

Regional59 de minute ago

Ziua Olteniei: Identități culturale oltenești în Muzeul Cărții și Exilului Românesc

                 Muzeul Cărții și Exilului Românesc, alături de Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” și Primăria Craiova, participă la evenimentelor...

Regionalo oră ago

Incendiu de vegetație în comuna Florești, județul Mehedinți

În ciuda repetatelor apeluri ale pompierilor, sătenii continuă să-şi cureţe terenurile prin incendiere şi nici ameninţările cu amenzi mari nu...

Internationalo oră ago

11 cetățeni români și membrii de familie ai acestora au fost evacuați ieri din Fâşia Gaza

Încă 11 cetățeni români și membrii de familie ai acestora au fost evacuați ieri din Fâşia Gaza și au ajuns...

red tomatoes red tomatoes
Nationalo oră ago

Protecția Consumatorilor anunță controale ce vor viza produsele de post și pe cele specifice sărbătorilor pascale.

A început postul Paștelui, iar pentru următoarele șapte săptămâni, cât durează acesta, la mare căutare vor fi legumele, fructele și...

National2 ore ago

USR a depus o moţiune simplă împotriva ministrului agriculturii, Florin Barbu

Formaţiunea politică îl acuză că i-ar fi tratat cu dispreţ pe fermierii nemultumiţi şi nu ar fi răspuns solicitărilor Parlamentului...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON