Connect with us

National

Ciolos: Sanatatea este prioritatea guvernarii

Premierul a trimis Corpul de Control pentru a verifica rigurozitatea anchetei făcute de Ministerul Sănătăţii în cazul dezinfectanţilor folosiţi în spitale.

Published

on

                 Premierul Dacian Cioloş consideră din acest moment sectorul sanitar prioritatea numărul unu a guvernării – a anunţat purtătorul de cuvânt al executivului. El a mai spus că premierul a trimis Corpul de Control pentru a verifica rigurozitatea anchetei făcute de Ministerul Sănătăţii în cazul dezinfectanţilor folosiţi în spitale, după ce jurnaliştii au dezvăluit că produsele achiziţionate de la de firma Hexi Pharma de sute de unităţi sanitare ar putea fi diluate şi de 10 ori.

Ministrul Sănătăţii Patriciu Achimaş-Cadariu a anunţat în urmă cu două zile că, potrivit rezultatelor controalelor, 95 la sută din probele de dezinfectaţi recoltaţi din spitale sunt conforme. El a precizat că testarea s-a făcut respectând metodologia standard acreditată în acest moment în România şi că, în opinia sa, pacienţii sunt în siguranţă în spitalele româneşti.

Rezultatele controalelor făcute de Ministerul Sănătăţii privind dezinfectanţii folositi în spitale sunt contestate de Alianta Medicilor, care îl contrazice pe ministrul Sănătății şi susţine că pacientii NU sunt în siguranţă în spitale. Alianţa spune că soluţiile au fost testate doar pentru bacterii, nu şi pentru virusi, spori şi fungi.

Modul în care au procedat oficialii sanitari în acest caz a stârnit şi un protest inedit ieri în faţa Ministerului Sănătăţii. Câţiva tineri în halate şi cu masti chirurgicale au turnat vopsea roşie la intrarea principală, acuzând autorităţile că vor să muşamalizeze cazul. Ulterior, ei au fost amendaţi cu câte 700 de lei pentru acţiuni contrare ordinii publice.