Connect with us

Evenimente

Cocosati de ghiozdane: ce greutate trebuie sa aiba ghiozdanul unui elev?

Iata cat de rau este afectata sanatatea copilului tau de un ghiozdan prea greu!

Published

on

Cartea e grea. La figurat, dar si la propriu. Stiu asta cel mai bine elevii care sunt nevoiti sa-si care ghiozdanele pline cu manuale si caiete.

Chiar daca medicii spun ca greutatea din spate NU ar trebui sa depaseasca zece la suta din cea corporala, copiii duc si mai mult. In aceste conditii, nici nu este de mirare ca sunt tot mai frecvente cazurile in care cei mici ajung rapid sa aiba coloana deformata.
Copiii cara multe carti, caiete, culegeri de probleme, dictionare dar si echipament sportiv. Asa se face ca 8 din 10 copii ajung sa aiba probleme la coloana.

Teoretic, un copil care cantareste 30 de kilograme ar trebui sa duca in spate maximum 3 kilograme, adica un ghiozdan care sa nu depaseasca 10 la suta din greutatea corpului.

Cu cat cresc insa, elevii parca au si mai multe de carat. Din aceasta cauza sunt tot mai multe cazuri de scolioza si cifoza, spun medicii.

„Daca ghiozdanul e greu atunci o sa avem un punct slab asupra coloanei. Incepe ori pe partea dreapta, ori pe partea stanga. In functie de axul de greutate, punctul slab, se indreapta si coloana vertebrala. Asta produce durere, atunci copilul nu mai poate sa umble drept, merge intr-o pozitie care produce scolioza sau cifoza”, explica medicii.

Cand apar astfel de probleme se recomanda sportul: inot si exercitii la sala.

Un alt pericol pentru coloana il reprezinta statul in fata calculatorului ore in sir. Ca sa nu mai vorbim de pozitia bancilor si a birourilor. Cele inclinate au disparut iar cele drepte sunt contraindicate. Si asta pentru ca elevii au tendinta sa se aplece asupra ei, fortandu-si coloana.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sursa: protv.ro

%d blogeri au apreciat: