Connect with us

Fapt divers

Coliziunea cu un asteroid gigantic a schimbat echilibrul Lunii

Published

on

Sursă imagine: Carlos Vega/unsplash.com

Partea întunecată a Lunii prezintă mai multe cratere decât partea vizibilă de pe Pământ, acest lucru fiind cauzat, conform astronomilor, de impactul cu un asteroid imens, care a avut loc acum 4,3 miliarde de ani.

Satelitul natural al Terrei este marcat de pe 9000 de cratere, produse de asteroizi, comete și meteoriți de-a lungul a miliarde de ani. Partea întunecată a Lunii, care nu poate fi văzută niciodată de pe Pământ, deoarece perioada de rotație a satelitului în jurul axei sale este egală cu perioada de rotația a satelitului în jurul planetei noastre, are un număr mult mai mare de cratere.

Partea vizibilă a Lunii prezintă mai puține găuri pentru că suprafața este acoperită de maria lunară, întinderi vaste de lavă solidă care pot fi observate sub formă de pete întunecate.

Noul studiu a dezvăluit că o coliziune masivă a creat un fenomen unic în mantaua lunară, care a afectat doar partea apropiată. Oamenii de știință au efectuat numeroase simulări și au aflat că, independent de modul în care asteroidul a lovit, impactul a afectat doar partea apropiată a Lunii.

Cu alte cuvine, ciocnirea a făcut ca lava din mantaua lunară să acopere multe din craterele de impact vechi aflate pe suprafața apropiată, cercetătorii rezolvând astfel una dintre cele mai mari probleme din știința selenară.

Sursă text: space.com