Connect with us

International

Comandantul forţelor terestre ucrainene se aşteaptă ca războiul cu Rusia să intre într-o fază critică în următoarele luni

Published

on

Comandantul forţelor terestre ucrainene a declarat, într-un interviu publicat vineri de The Economist, că se aşteaptă ca războiul împotriva Rusiei, care durează de 26 de luni, să intre într-o fază critică în următoarele două luni.

Declarația a fost făcută pe măsură ce Moscova încearcă să exploateze întârzierile în furnizarea de arme occidentale pentru Kiev, relatează Reuters.

„Rusia ştie că, dacă vom primi suficiente arme într-o lună sau două, situaţia s-ar putea întoarce împotriva lor”, a declarat generalul Oleskandr Pavliuk pentru revista The Economist.

Livrările de arme americane au încetinit luni de zile, în timp ce un pachet de ajutor propus de preşedintele Joe Biden a fost blocat de disputele din Congres. Măsura a fost adoptată la sfârşitul lunii trecute.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat vineri că Ucraina are în continuare nevoie de livrări de arme-chie care să sosească „la timp”.

Interviul lui Pavliuk, menţionează Reuters, a precedat atacul rusesc de vineri, cu blindate, în zone din nord-estul regiunii Harkov. The Economist scrie că Pavliuk credea că Moscova va rămâne concentrată pe avansul său lent prin regiunile Luhansk şi Doneţk din est. Rusia, a declarat Pavliuk revistei, „testează stabilitatea liniilor noastre înainte de a alege cea mai potrivită direcţie”.

Ucraina are nevoie de mai multă apărare aeriană, a mai spus el, şi va primi un imbold odată cu livrarea anticipată a avioanelor de luptă F-16.

Forţele ruseşti au cucerit o serie de sate în est, după ce au capturat oraşul Avdiivka în februarie.

Însă Pavliuk a părut să minimalizeze semnificaţia posibilei pierderi a oraşului Ceasiv Iar din est, descris ca o poartă de acces către alte oraşe pe care Moscova le vizează, precum Kramatorsk şi Sloviansk. Pierderea oraşului Ceasiv Iar, a spus el, nu ar avea o „semnificaţie decisivă”, deoarece este doar „o aşezare urbană obişnuită”.

Pavliuk a mai declarat că, în opinia sa, Moscova ar urma să se concentreze din nou asupra Kievului, de unde forţele ruseşti s-au retras la începutul invaziei, după ce iniţial au încercat să avanseze spre capitală.

„Apărarea Kievului rămâne una dintre principalele noastre preocupări, indiferent cât de greu este în est”, a declarat el pentru The Economist. „Este inima Ucrainei şi ştim rolul cheie pe care îl va juca apărarea capitalei în viitor”, a adăugat comandantul forţelor terestre ucrainene.

sursa: news.ro