DE ACTUALITATE

Comemorarea victimelor de la Colectiv (audio)

Sute de persoane s-au adunat ieri în mai multe oraşe din ţară pentru a comemora victimele tragediei de la Colectiv, de la care s-au împlinit 4 ani. Oamenii au depus flori şi au aprins lumânări. La Arad, numele Colectiv a fost scris cu lumânări aprinse, la o comemorare cu zeci de participanţi. În Capitală au fost săvârşite două slujbe de pomenire, între care una – în Piaţa Bucur, la crucea din faţa clubului, în imediata apropiere a locului tragediei. La Bucureşti a avut loc şi un marş, care a avut ca punct final Piaţa Bucur. Participanţii sunt pesimişti în legătură cu schimbările din societatea românească. Alex Buzică a stat de vorbă cu câţiva dintre ei:

Momente de comemorare a victimelor de la Colectiv au avut loc ieri şi la Cluj-Napoca, Timişoara, Sibiu, Braşov sau Galaţi. La Cluj, oamenii au purtat portrete ale tinerilor care au murit, au aprins lumânări şi au ascultat muzică rock.

64 de oameni au murit, arşi, în urma tragediei de acum 4 ani. Aproape 200 au fost răniţi, dintre care unul s-a sinucis. Dosarul Colectiv a ajuns la Parchetul General în urmă cu 3 ani şi nu este încă finalizat. Familiile şi prietenii victimelor acuză autorităţile care au coordonat intervenţia după incediu de neglijenţă şi ucidere din culpă.

La 4 ani de la incendiul din Clubul Colectiv, în România pot fi trataţi 23 de mari arşi adulţi şi 10 copii. Tragedia a scos la iveală deficienţele sistemului sanitar, constându-se că niciun spital din ţară nu îndeplinea, în totalitate, condiţiile necesare îngrijirii marilor arşi.

Din acest an, 30 octombrie este „Ziua Pacientului cu Arsuri”, marcată pentru a conştientiza problemele persoanelor care au suferit arsuri grave.

%d blogeri au apreciat: