Connect with us

International

Comisia Europeană – primul pas în vederea începerii negocierilor cu Regatul Unit

Published

on

Comisia Europeană a adresat, luni, 3 februarie, Consiliului, o recomandare de deschidere a negocierilor privind un nou parteneriat cu Regatul Unit. Această recomandare se bazează pe orientările și concluziile deja existente ale Consiliului European, precum și pe declarația politică din octombrie 2019 ce vizează UE și Regatul Unit, informează reprezentanța Comisiei.

Recomandarea include o propunere cuprinzătoare de directive de negociere, care definește domeniul de aplicare și condițiile viitorului parteneriat pe care Uniunea Europeană îl are în vedere cu Regatul Unit. Directivele acoperă toate domeniile de interes pentru negocieri, inclusiv cooperarea comercială și economică, aplicarea legii și cooperarea judiciară în materie penală, politica externă, securitatea și apărarea, participarea la programele Uniunii și alte domenii tematice de cooperare. Un capitol dedicat guvernanței oferă o prezentare generală a unui cadru cuprinzător de guvernanță care să acopere toate zonele de cooperare în domeniul economic și al securității.

În calitate de negociator din partea UE, Comisia intenționează să continue lucrările în strânsă coordonare cu Consiliul și grupurile sale de pregătire, precum și cu Parlamentul European, așa cum s-a întâmplat în timpul negocierilor privind Acordul de retragere.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „Este timpul să începem lucrul. Timpul este scurt. Vom negocia în mod echitabil și transparent, dar vom apăra interesele UE și interesele cetățenilor noștri, până la sfârșit”.