National
CONCORDIA este împotriva negocierii colective cu salariaţii
Nu a existat nicio consultare cu partenerii sociali
Confederaţia Patronală CONCORDIA, una dintre cele mai mari din ţară, solicită guvernului să retragă rapid măsura care obligă firmele să înceapă în maximum 30 de zile negocieri colective de muncă cu salariaţii. Această prevedere a fost introdusă printr-o ordonanţă de urgenţă care modifică şi Legea dialogului social, în contextul trecerii tuturor contribuţiilor sociale în sarcina angajaţilor, de la 1 ianuarie. Patronatele acuză executivul că a făcut această schimbare fără să consulte partenerii sociali, cu scopul de a transfera spre angajatori şi sindicate responsabilitatea pentru decizii asumate unilateral de guvern. Potrivit Legii dialogului social, cei care încalcă regulile, riscă amenzi de până la 10.000 de lei.
Reprezentanţii confederaţiei spun că actul normativ adoptat conţine prevederi asupra cărora nu a existat nicio consultare cu partenerii sociali, patronate şi sindicate deopotrivă.
Concordia trage astfel un semnal de alarmă în ceea ce priveşte procedura de adoptare şi implementare a OUG nr. 82/2017 pentru modificarea şi completarea unor acte normative (inclusiv Legea nr. 62/2011 a dialogului social).
Totodată, textul de la articolului VII este imprecis formulat, generând probleme de interpretare şi aplicare, „ceea ce conduce la încălcarea principiului privitor la calitatea şi claritatea legii”, exigenţă impusă în mod constant de Curtea Constituţională, mai spun oficialii
Membrii Concordia consideră că astfel de măsuri destabilizează suplimentar dialogul social şi intensifică o situaţie de incertitudine şi lipsă de predictibilitate în raporturile de muncă şi în dezvoltarea mediului de afaceri, „în condiţiile unei lipse totale de transparenţă în adoptarea unor măsuri care nu sunt fundamentate pe un dialog social real şi pe un studiu de impact”.
Confederaţia patronală contestă astfel modul impredictibil şi netransparent de elaborare a politicilor publice, dar şi termenul nerezonabil de implementare, de numai o lună calendaristică.
Concordia solicită prorogarea termenului de aplicare a acestora pentru a permite realizarea unui studiu de impact şi desfăşurarea unui proces real şi efectiv de consultare.
Mai mult, gradul mare de complexitate al subiectului de negociere şi dimensiunea implicaţiilor financiare şi sociale pot genera, în mod artificial, stări conflictuale între angajatori şi angajaţi. În plus, modificările legislative sunt în contradicţie flagrantă cu unul dintre obiectivele principale ale dialogului social, respectiv asigurarea climatului de stabilitate şi pace socială, mai spun reprezentanţii Concordia.
Iniţierea negocierii colective în unităţile în care nu există încheiat un contract/acord colectiv de muncă este obligatorie pentru punerea în aplicare a noilor modificări ale Codului Fiscal, în celelalte unităţi fiind obligatorie, de asemenea, negocierea colectivă a actelor adiţionale la contractele şi acordurile colective de muncă în vigoare, a decis Guvernul, introducând obligaţii care nu erau incluse în forma lansată în dezbatere publică a unei ordonanţe.