Connect with us

International

Congresul SUA îl acuză pe Donald Trump de ”incitare la insurecție”

Published

on

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, va trimite, astăzi, Senatului SUA, articolul privind inculparea lui Donald Trump. Acesta va fi primul proces, din Senatul american, organizat după încheierea mandatului unui preşedinte. Potrivit articolului de inculpare, „Donald Trump s-a implicat în delicte majore şi minore prin instigarea la acte de violenţă împotriva instituţiilor de guvernare din Statele Unite”.

Trump este acuzat că a pretins, în mod repetat, că a câştigat scrutinul prezidenţial şi a încurajat, prin discursul rostit, pe 6 ianuarie, în faţa simpatizanţilor, adunaţi în zona Eclipse, din centrul Washingtonului, acţiunile violente împotriva Capitoliului, în timp ce Congresul valida victoria lui Joseph Biden, în scrutinul prezidenţial. Violenţele produse, pe 6 ianuarie, la Capitoliu, s-au soldat cu cinci morţi şi zeci de răniţi.

„Preşedintele a periclitat în mod grav securitatea Statelor Unite şi a instituţiilor guvernamentale. A ameninţat integritatea sistemului democratic, a interferat asupra tranziţiei paşnice a puterii (…). Prin urmare, a trădat încrederea acordată în calitatea de preşedinte, afectând în mod evident poporul Statelor Unite. Prin acest comportament, Donald Trump a demonstrat că va rămâne o ameninţare pentru siguranţa naţională, pentru democraţie şi pentru Constituţie, dacă i se va permite să rămână în funcţie; a acţionat într-o manieră incompatibilă, în mod evident, cu sistemul de autoguvernare şi cu statul de drept”, se arată în actul de inculpare, elaborat înainte de expirarea mandatului prezidenţial.

Continue Reading
%d blogeri au apreciat: