Connect with us

National

Consiliu JAI nu are pe ordinea de zi aderarea României și Bulgariei la Schengen

Published

on

Este cea de-a doua zi a ultimei reuniuni din acest an a miniştrilor justiţiei şi afacerilor interne din Uniunea Europeană, iar pe agendă nu figurează aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, fără controale la vamă.

Sunt prezentate însă un eurobarometru despre situaţia spaţiului de liberă circulaţie şi o analiză a programelor derulate de Bulgaria în privinţa gestionării graniţelor externe ale Uniunii Europene. Surse oficiale de la Bruxelles spun că anul acesta mai există două posibilităţi pentru un vot în favoarea aderării României şi Bulgariei. Una dintre variante ar putea fi adoptarea unei decizii în cadrul reuniunii ambasadorilor statelor membre, iar cea de-a doua este ca subiectul Schengen să fie pus pe masa unui consiliu extraordinar, care ar putea avea loc la sfârşitul lunii.
Pe de altă parte, alte surse afirmă că Olanda nu s-ar mai opune aderării Bulgariei, aşa cum s-a întâmplat anul trecut, când şi Austria a votat împotriva extinderii spaţiului.

Premierul Marcel Ciolacu vrea să vadă ce poziţie va adopta Olanda în privinţa primirii Bulgariei în Schengen, mai ales că în această ţară au avut loc recent alegeri legislative anticipate. În privinţa Austriei, ministrul de externe, Luminiţa Odobescu, spune că vor continua demersurile diplomatice.

Are mai multe informaţii Petruţa Obrejan, de la RRA:

A consemnat Petruța Obrejan – Radio România Actualități

sursă foto: agerpres.ro