Connect with us

International

Consiliul Europei a criticat închisorile supraaglomerate din Grecia

Published

on

Consiliul Europei a criticat într-un raport publicat vineri închisorile supraaglomerate din Grecia şi condiţiile de viaţă din acestea care reprezintă „un afront la adresa demnităţii umane”, relatează AFP citată de Agerpres.

Raportul Comitetului European pentru Prevenirea Torturii şi a Tratamentelor Degradante (CPT) al Consiliului Europei a fost realizat în urma a două săptămâni de vizite, la sfârşitul anului 2021, la cinci închisori: la Korydallos – cea mai mare, lângă Atena -, la Nigrita (nord), şi în insulele Kos, Chios şi Corfu.

Raportul, care evaluează condiţiile din închisori la zece ani după recomandările făcute de CPT, constată „o suprapopulare şi condiţii precare de detenţie, violenţe între deţinuţi, lipsa gravă de personal şi servicii de sănătate inadecvate”.

În cadrul vizitei efectuate la sfârşitul anului 2021, „Grecia număra 11.182 de deţinuţi pe 10.175 de locuri, ceea ce reprezintă un grad de ocupare de 110%”, notează raportul.

Comitetul European pentru Prevenirea Torturii şi a Tratamentelor Degradante al CoE recomandă Greciei să recurgă mai des la „folosirea pedepselor alternative la închisoare”, „să adopte măsuri pentru a facilita reintegrarea socială” şi „o mai bună repartizare a deţinuţilor între penitenciare”.