Connect with us

National

Consumatorii români se aliniază cu cei din Uniune în privinţa drepturilor şi metodelor de protecţie

Published

on

Sursă imagine: Florin Spataru/facebook

Românii trebuie trataţi asemenea tuturor consumatorilor europeni şi nu vor mai fi victimele dublului standard. Executivul a adoptat ieri o Ordonanţă de Urgenţă care implementează prevederile unei directive europene şi, în acest fel, consumatorii români se aliniază cu cei din Uniune în privinţa drepturilor şi metodelor de protecţie.

Ordonanţa introduce clarificări privind practicile incorecte, înşelătoare sau agresive – a explicat ministrul Economiei, Florin Spătaru. Sancţiunile – în cazul în care se constată că firmele apelează la astfel de practici – urcă, la nivel naţional, până la echivalentul în lei a două milioane de euro, iar pentru cazuri excepţionale, transnaţionale, care sunt specificate în directiva europeană, se poate ajunge până la un procent de 4 % din cifra de afaceri.

Guvernul analizează, de asemenea, posibilitatea de a contracara practicile speculative. Ministrul Economiei, spune că în ultima perioadă au fost cazuri în care preţurile au crescut chiar de la un moment la altul şi consideră că astfel de situaţii trebuie reglementate, iar practicile incorecte – sancţionate:

O primă formă a unui act normativ ar putea fi elaborată săptămâna viitoare, a anunţat Ministrul Economiei.