Connect with us

National

Copiii vor intra în carantină 10 zile după ce merg cu părinții vaccinați în țări cu incidență mare de Covid-19

Published

on

Autoritățile au venit marți cu precizări pentru cei care se vor vaccina anti-Covid și nu vor mai fi nevoiți să stea în carantină când vin dintr-o țară cu risc ori intră în contact cu o persoană bolnavă.

Conform legislației însă, persoanele sub 16 ani nu se pot vaccina, așa că la întoarcerea din concediu, copiii intră în carantină chiar dacă ambii părinţi sunt vaccinați.

Sunt două situaţii reglementate de noile măsuri: în primul rând, persoanele vaccinate cu ambele doze și care intră în țară din zonele considerate galbene nu vor mai fi plasate în carantină 2 săptămâni.

Condiţia e că deplasarea să aibă loc după 10 zile de la a doua doză, cea de rapel. Tot după 10 zile de la rapel, românii care intra în contact cu persoane infectate, de asemenea, nu mai sunt obligaţi să stea în carantină.

Consultanţii din turism spun că încă de marți dimineaţă le sună telefoanele. Oamenii care s-au programat la vaccin încep să se intereseze despre ofertele pentru vară.

Despre revenirea la normalitate a vorbit şi şeful statului:

Klaus Iohannis: „Un număr important, 60-70 din populaţie trebuie să fie vaccinată şi atunci dacă facem lucrurile aşa cum trebuie poate din această vară să ne întoarcem la o viaţă normală.”

Vestea nu este la fel de bună pentru cei care vor călători cu copiii minori în străinătate. Persoanele sub 16 ani nu pot fi vaccinate şi în acest moment copiii ar trebui să intre în carantină la întoarcerea din călătorie, chiar dacă părinţii lor au fost vaccinaţi. La fel va fi şi la intrarea în alte ţări, unde copiii nevaccinaţi vor sta în carantină.

Prof. Florentina Furtunescu, medic primar INSP: „Copilul stă în izolare pentru că nu e vaccinat. Unul dintre părinţi va sta cu el 10 zile acasă.”

Bulgarii au anunţat deja că nu impun carantina copiilor, aşa că primesc fără restricţii familiile în care părinţii s-au vaccinat. Ministrul Sănătăţii a fost întrebat dacă în viitor ar putea fi şi alte avantaje pentru cei vaccinaţi:

Vlad Voiculescu, ministrul sănătăţii: „Nu am avut o discuţie în acest sens. Dar ştim că unele limitări sunt ridicate odată cu testarea. Vaccinul nu oferă garanţie 100% că nu se transmite virusul mai departe.”

Marți şi compania aeriană de stat Tarom a anunţat noile măsuri care vizează călătoriile. Cei din turism spun că în viitor nu ar fi exclus ca vaccinarea să fie o condiţie de acces în unele state. În ţări din Africa sau America latină, de pildă, accestul vizitatorilor este permis doar după ce fac dovada că şi-au făcut anumite vaccinuri.

Vor beneficia de măsura anunţată de autorităţi cetăţeni care vin în România în 48 de state din zona galbenă, dacă s-au vaccinat deja. La fel şi cei din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, vaccinaţi ori aflaţi într-un interval de maximum 90 de zile după ce au avut Covid.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decis, luni, că persoanele care intră intră în România după 10 zile de la primirea celei de-a doua doze de vaccin sunt exceptate de la măsura carantinării. Aceeaşi decizie a fost luată şi în cazul persoanelor care intră în contact cu un caz confirmat, dacă contactul a avut loc la mai mult de zece zile de la primirea dozei de rapel.

Sursa: Pro TV

Continue Reading
%d blogeri au apreciat: