Connect with us

Muzica si film

Corneliu Baba

Published

on

Corneliu Baba (18.11.1906, Craiova – 28.12.1997, Bucureşti) – pictor român, cunoscut mai ales pentru portretele sale, dar şi pentru alte tipuri de tablouri şi ilustraţii de cărţi.

Prima expoziţie publică a sa a avut loc în 1934 la Băile Herculane.

Anul următor şi-a continuat studiile cu ajutorul lui Nicolae Tonitza în Iaşi,  primind o diplomă în Arte Frumoase în 1938 la Iaşi,  unde a fost numit asistent al departamentului de pictură în 1939 şi apoi profesor de pictură în 1946.

Puţin după debutul său oficial la Salonul de Artă din Bucureşti cu o pictură numită Jucătorul de şah, a fost arestat şi închis pentru scurtă vreme la închisoarea Galata din Iaşi. Anul următor a fost suspendat fără explicaţii din postul său de la facultate şi mutat de la Iaşi la Bucureşti. Se refugiază în tablourile cu ţărani şi pictează foarte multe scene din timpul răscoalei din 1907. Pictorul redescoperă chipul şi universul ţăranului român, conferindu-le simbolul permanenţei , din această epocă datează pânzele Întoarcerea de la sapă (1943), Ţărani (1953), Odihnă pe câmp (1954),  Oameni odihnindu-se.

În 1958, Corneliu Baba a fost numit profesor de pictură la Institutul de Arte Frumoase Nicolae Grigorescu din Bucureşti şi  a primit titlul de Maestru Emerit al Artelor. Problemele anterioare cu autorităţile comuniste par să dispară. În următoarea perioadă, el şi cu tablourile sale vor călători în toată lumea participând la expoziţii în locuri diverse precum Cairo, Helsinki, Viena şi New Delhi, culminând cu o expoziţie personală avută la Bruxelles, în 1964.

În 1962, guvernul român îi va acorda titlul de Artistul poporului, anul următor devenind membru corespondent al Academiei Române, iar în 1964  va fi membru al Academiei de Arte Frumoase din Berlinul de Est.

A expus la principalele manifestări din ţară şi la expoziţii internaţionale, printre care Bienala de la Veneţia (1954, 1956), expoziţia “Arta non-abstractă” din Tokio (1964), Berlin (1964), New York (1970), Bucureşti (1978); Moscova, Viena, Leningrad (1979).

În prezent, cea mai mare colecţie de lucrări dar şi obiecte ale artistului se găsesc în Colecţia Baba la Muzeul de Artă din Timişoara. Colecţia a fost donată muzeului de soţia artistului şi include 90 de piese, printre care şi câteva tablouri aduse de la Muzeul Naţional de Artă şi de la Muzeul de Istorie şi Artă a municipiului Bucureşti.

[jwplayer mediaid=”112053″]

 

ULTIMA ORĂ

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON

%d blogeri au apreciat: