Connect with us

International

Coronavirus: Italia ia în calcul permiterea deplasărilor pe întreg teritoriul ţării din 3 iunie

Published

on

Guvernul italian studiază posibilitatea de a permite deplasările pe întreg teritoriul ţării începând din 3 iunie, o măsură ce se încadrează în planul de relaxare început la 4 mai, după ce a fost controlată curba ascendentă contagierilor cu noul coronavirus, relatează EFE.

Este vorba de o iniţiativă inclusă în proiectul de decret pe care îl va aproba curând guvernul şi care va da indicaţii despre cum se va desfăşura cea de-a doua fază de relaxare a măsurilor de restricţie.

Guvernul italian a anunţat la începutul lunii mai că în data de 18 luna aceasta se vor deschide muzeele şi magazinele, însă după criticile legate de lentoarea acestei deschideri, cabinetul premierului Giuseppe Conte, analizează acum împreună cu regiunile dacă să accelereze perioada pentru a redeschide restaurantele, barurile, saloanele de coafură şi centrele de înfrumuseţare în acele zone unde pandemia se află sub control.

Potrivit proiectului de plan, la 18 mai se va permite cetăţenilor să de deplaseze liber în cadrul aceleaşi regiuni fără nicio restricţie, nu însă şi între regiuni, cu excepţia îndatoririlor de muncă, cazurile urgente sau sănătate, sau pentru a reveni la locul de reşedinţă.

Guvernul italian a impus la 9 martie o izolare strictă la domiciliu pentru a frâna răspândirea coronavirusului, iar două luni mai târziu, pe 4 mai, a început o perioadă de relaxare treptată după ce s-a observat o scădere a numărului de contagieri.

Reluarea progresivă a activităţii în ţară încearcă totodată să evite un impact mai mare asupra economiei, care va fi afectată anul acesta de o scădere cu 8 %, ca urmare a deciziilor adoptate pentru frânarea noului coronavirus.

COVID-19 a provocat în Italia 31.368 de decese şi 223.096 de contagieri, după detectarea primului caz la 21 februarie.

AGERPRES