Connect with us

International

Coronavirus: Premierul italian cere UE să utilizeze întreaga forţă a fondului de salvare pentru zona euro

Published

on

Premierul italian Giuseppe Conte a cerut, astăzi, Uniunii Europene să utilizeze ”întreaga forţă” a fondurilor sale de salvare a zonei euro în faţa crizei ”fără precedent’ cauzate de noul coronavirus.

Şeful executivului din Italia, țara cea mai afectată de epidemia de coronavirus și cu cea mai mare comunitate de români dintre toate statele blocului comunitar, a cerut ca UE să nu se bazeze pe o politică monetară ”care nu poate rezolva singură toate problemele”, ci să recurgă la politica bugetară. ”Este stare de urgenţă”, a afirmat Conte într-un interviu publicat de Financial Times.

”Calea de urmat este de a deschide toate liniile de credit ale fondurilor de salvare (Mecanismul European de Stabilizare – MES) pentru toate statele membre pentru a le ajuta să lupte contra consecinţelor epidemiei COVID-19, cu condiţia ca fiecare stat să fie transparent şi să fie responsabil pentru maniera în care sunt cheltuite resursele”, a adăugat premierul italian. Acest mecanism a fost pus în practică în 2012 în timpul crizei datoriei zonei euro. Dotat cu 410 miliarde de euro, MES furnizează credite ţărilor în dificultate. În schimb, statele trebuie să pună în practică reforme, cum a fost cazul Greciei. În situaţia prezentă, MES ar putea debloca credite pentru unele ţări lovite din plin de criza actuală, cum este Italia.

Banca Centrală Europeană, care a anunţat un plan de urgenţă în valoare de 750 de miliarde euro, a avertizat deja că economia europeană ”se va contracta considerabil”.

AGERPRES