Connect with us

International

Controverse privind victoria Ucrainei la Eurovision

Melodia a iritat Rusia.

Published

on

Victoria Ucrainei la concursul Eurovision, cu o melodie sobră despre deportarea tătarilor din Crimeea în 1944 de către Stalin, a iritat Rusia, care a anexat peninsula în 2014.

Parlamentarii ruşi au reacţionat spunând că Eurovisionul s-a transformat într-o luptă poltică şi că nu cântăreaţa ucraineană Jamala a câştigat concursul, ci politica.

Opinii similare şi în presa rusă, care susţine că juriul european i-a furat victoria participantului rus Serghei Lazarev, care adunase cele mai multe voturi de la telespectatori.

În cântecul 1944, cântăreaţa, ea însăşi tătară din Crimeea, spune că a vrut să evoce durerea oamenilor deportaţi şi a dezminţit că subiectul ar fi patriotic. Totuşi, într-un interviu pentru cotidianul britanic The Guardian, a recunoscut că piesa este şi despre 2014, spunând că nu a mai putut merge acasă la părinţi după ce ruşii au anexat Crimeea.

Finala de anul acesta de la Stockholm este considerată a fi una dintre cele mai politizate din istoria Eurovisionului şi de către o parte din fani şi presa europeană.

 

%d blogeri au apreciat: