Connect with us

Evenimente

Craiova: A fost inaugurat Centrul Internațional ”Constantin Brâncuși”, un templu închinat celui mai mare sculptor român

Published

on

În această seară, la Craiova, a fost inaugurat, cu mare fast, Centrul Internaţional „Constantin Brâncuşi”, un complex multifuncțional unic, dedicat în întregime memoriei celui mai cunoscut sculptor român. Evenimentul așează pe harta culturală internațională un reper fără echivalent prin destinația sa, dar și prin arhitectura spectaculoasă.

Centrul „Constantin Brâncuși“, rezultatul unei investiții derulate de Consiliul Județean Dolj, a fost proiectat de renumitul arhitect Dorin Ștefan și surprinde, în special, prin prisma din sticlă, cu o înălțime de peste 12 metri, în interiorul căreia o construcție ovoidală, realizată din lamele suprapuse, reproduce la scară mare a celebrei opere „Măiastra“. Sursa de inspirație pentru acest ansamblu a constituit-o proiectul niciodată materializat al templului pe care Brâncuși urma să-l realizeze, la solicitarea maharajahului Yeshwant Rao Holkar II, din Indore. Într-un arc peste timp, la Craiova, și-a deschis, astăzi, porțile un „templu“ în beton și sticlă, ca omagiu pentru sculptorul de geniu.

Secțiunea subterană a construcției, cu intrarea printr-un amplu amfiteatru, oferă spații generoase, în care publicul este invitat să descopere detalii captivante despre viața și opera celui considerat „părintele sculpturii moderne“. Alături de fotografii din arhiva Centrului Pompidou, din Paris, de imagini ale Ansamblului Monumental de la Târgu Jiu și ale operelor prezente în colecțiile muzeale românești ori de filme-document, sunt integrate în expunere elemente interactive moderne, precum panourile care permit redarea și explorarea tridimensională a lucrărilor aflate în patrimoniul Muzeului de Artă Craiova. Tot aici se regăsesc bârne recuperate din atelierul parizian al lui Constantin Brâncuși și aduse la Craiova de reputatul critic de artă V. G. Paleolog, considerat primul monograf al sculptorului. Conexiunea între galerie și prisma din sticlă este asigurată printr-un ascensor, care îl poate purta pe vizitator până în vârful ovoidului.

 Evenimentul inaugural a fost conceput ca un spectacol în sine, cu o înlănțuire de momente muzicale susținute de soprana Renata Vari și pianistul Mihai Ungureanu, acompaniați de Orchestra Filarmonicii Oltenia.

La inaugurare a fost prezent și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, alături de primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, numeroși parlamentari și oaspeți din țară și străinătate.

Orașul Craiova, unde genialul sculptor a studiat și s-a format, a ales să-i omagieze, astfel, originile oltenești, prin ridicarea acestui adevărat templu din beton și sticlă, unde vizitatorii vor putea descoperi și se vor putea apropia de adevărata dimensiune a celui mai mare artist pe care l-a dat lumii pământul acesta.  

Autor: Silviu Marancea

Foto: Silviu Marancea

%d blogeri au apreciat: