Connect with us

CULTURAL

Craiova: Investiție de 3,5 milioane euro, pentru restaurarea Bibliotecii Franceze ”Omnia”

Published

on

Biblioteca Franceză „Omnia” Craiova, filiala locală a Bibliotecii Naționale a României, va fi consolidată și restaurată. Investiția se ridică la peste 3,5 milioane euro, pe o durată de 27 de luni, dintre care 3 luni pentru proiectare și 24 de luni pentru execuția lucrărilor.

“Un edificiu reprezentativ pentru istoria Craiovei îşi va recăpăta strălucirea de la începutul secolului trecut şi va fi repus în circuitul manifestărilor culturale de anvergură, printr-o investiţie de peste 3,5 milioane euro. Semnarea de către domnul Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, a contractului de proiectare și execuție a lucrărilor de consolidare arată preocuparea constantă a Guvernului Orban pentru sprijinirea culturii, a instituţiilor şi a creatorilor, deopotrivă. Odată cu începerea lucrărilor avem garanţia că, printr-o colaborare strânsă cu firma care și-a asumat realizarea acestui proiect, lucrurile își vor urma cursul firesc. Sunt bucuros că, după eforturi considerabile pentru a debloca un proiect care stagnase, în mandatul meu, încep lucrările prin care redăm craiovenilor Casa Pleșia”, a declarat Mihai Firică, secretar de stat.

Istoria bibliotecii craioveneîncepe imediat după Revoluția din Decembrie 1989, când, din inițiativa unui grup de intelectuali români, cu sprijinul Institutului pentru Dezvoltarea Relaţiilor Culturale cu România din Lyon-Franţa şi cu ajutorul Primăriei din Lyon, au fost puse bazele unei colecții de carte franceză, la Craiova. La 25 mai 1990, prin Ordinul semnat de ministrul Culturii de la acea dată, Andrei Pleşu, Biblioteca Franceză „Omnia” a devenit filială a Bibliotecii Naţionale a României.

Instituția își desfășoară activitatea într-o clădire de patrimoniu, excepțional monument de arhitectură, cunoscut sub numele „Casa Pleşia”, construit între 1890-1905, cel mai probabil, de arhitectul francez Albert Galleron.

Miercuri, 25 noiembrie, Mihai Firică, secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii, va marca, la sediul Bibliotecii Franceze „Omnia” Craiova, din str. Mihail Kogălniceanu nr. 21, debutul implementării contractului de proiectare și execuție a lucrărilor de consolidare și restaurare a clădirii, prin emiterea ordinului administrativ de începere.

Continue Reading
%d blogeri au apreciat: